Ramazan ayı, Kur'an'ı Kerim’in nazil olduğu ve ilahi rahmet kapılarının açıldığı aydır. Hiç bir ay Ramazan ayından üstün değildir ve gündüzleri ve geceleri de en iyi gündüzler ve en iyi gecelerdir. Bu ay, yüce Allah müminleri büyük kulluk ziyafetine davet ettiği ve bunun için sonsuz lütuf ve rahmet ile cennet kapılarını açtığı ve cehennem kapılarını kapattığı aydır.
Bu arada Kur'an'ı Kerim ile Ramazan ayı arasında da özel bir bağ bulunmaktadır. İlkbahar mevsiminde doğa has bir tazelik ve canlılık kazandığı gibi Ramazan ayı da Kur'an'ı Kerim’in ilkbaharıdır. Mümin kullar bu ayda Kur'an'ı Kerim’e daha çok yakınlaşır ve bu semavi kitabı okumak ve üzerinde durmakla gönülleri yeniden canlanır.
İmam Ali (sa) şöyle buyurur: Allah’ın kitabını öğrenin çünkü Kur'an'ı Kerim kalplerin baharıdır. İran İslam Cumhuriyeti her yıl mübarek Ramazan ayına yaklaşılırken Kurani kültür ve maarifi yaygınlaştırmak amacıyla uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarını düzenliyor. Bu yıl 22. Kez Tahran’da düzenlenen bu fuar İran ve dünyanın 18 ülkesinden çeşitli Kurani alanlarda faaliyet yürüten uzmanları 23 Haziran – 13 Temmuz tarihleri arasında ağırlıyor.
Gerçi Tahran’da düzenlenen uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarı ilk yıllarda sırf bu semavi kitabın yazılı eserleri ile sınırlıydı, ancak şimdi fuarın inançsal, sanatsal ve bilimsel açılardan büyük bir festivale dönüştüğü ve kanaat önderlerinin itiraf ettiği üzere İslam dünyasında emsalsiz bir fuar olduğu anlaşılıyor. Gerçekte fuarın bilimsel, sanatsal ve yenilikçilikleri açısından güçlenmesi Kur'an'ı Kerim meraklılarının da ilgisini çekmiş ve fuarı her geçen yıl daha da cazip ve etkileyici hale getirmiştir. Kur'an'ı Kerim fuarının en önemli cazip yönü aslında ilahi kelamın muhtevasından başka bir şey değildir, öyle bir kelam ki asla eskimez ve insan saadeti için en mükemmel programı içerir.
Tahran fuarında yer yer Kur'an'ı Kerim tilaveti duyulur. Gerçekte tüm yeteneklerin ve yaratıcılıkların Allah kelamı etrafında ortaya çıkması, her ziyaretçinin ilgisini çeken bir durumdur ve bu yüzden uzmanlar da bu fuarı müslümanların Kurani yeteneklerinin ortaya çıkması için iyi bir fırsat olduğunu düşünür. 22. uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında çeşitli Kurani alanlarda faaliyet yürüten sanatçılar ve uzmanlar yeni eserlerini ve yeniliklerini sunuyor ve her biri bir nevi Kurani kültürün yaygınlaşmasına ortak oluyor. Üniversiteler, dini ilimler merkezleri, kadınlar, çocuklar, gençler, sanatçılar, kültürel miras çalışanları, bilimsel, sinema ve benzeri alanlarda çeşitli komiteler fuarda kazanımlarını ve getirilerini sergiliyor.
Fuarın uluslararası komitesi de beş Ramazan günü çalışmalarına başlıyor. Kur'an'ı Kerim’in yüksek maarifi üzerinde düşünmek, her zaman Kur'an'ı Kerim ve rivayetlerin vurgu yaptığı bir konu olmuştur. Bu insanı insan yapan öğreti, yani ilahi ayetlerin üzerinde düşünme doğrultusunda Kur'an'ı Kerim fuarının büyük bir bölümü ilmi ve maarifle ilgili faaliyetleri tahsis edilmiştir. Kur'an'ı Kerim maarifler alanında uzman oturumları, İslam düşünürleri ve kanaat önderlerinin katılımı ile gerçekleşen faaliyetlerden biridir. Oturumlarda Kurani faaliyetlerin patolojisi, Kurani yaşam tarzı, İslam dünyası ve beşeri medeniyetin Kur'an'ı Kerim’e bağımlılığı, insani ilimlerin kaynağı Kur'an'ı Kerim, Kur'an'ı Kerim etüt kaynakları, Kur'an'ı Kerim tilaveti ve kıraatinde gerekli olan sözcük ve terimlerin anlamı, gibi başlıklar ele alınıyor. 22. uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarı için yaklaşık 90 oturumun öngörüldüğü ve her oturumun Kurani faaliyetlerin gelişmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.
22. uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarının kulisinde ve fuarın ziyaretçilere açıldığı saatlerde sokak tiyatrosu ekipleri de sahneye çıkıyor ve çeşitli programlar düzenliyor. Tiyatroların ana teması Kurani ve dini konuları içeriyor. Örneğin bu yıl fuarda ilk sahne alan oyun, Fil suresinde anlatına Ashab-i Fil macerasıydı. Bu tiyatro fuar ziyaretçileri tarafından büyük ilgi gördü. Kur'an'ı Kerim fuarında ilginç faaliyetler yürüten komitelerden biri de sinema komitesidir.
Komitenin faaliyet başlıkları arasında İslami İranlı kültürde Kur'an'ı Kerim kavramları fotoğraf ve film bakışı, Kur'an'ı Kerim yaşam tarzı, Kur'an'ı Kerim ve ıtrete dayalı ahlaki öğretiler, Kur'an'ı Kerim ve ıtretin yedili sanatlar üzerindeki etkisi, Kur'an'ı Kerim ve ıtretin güncel yaşam üzerindeki etkisi, Kur'an'ı Kerim ve masumların kelamında günün ilimleri gibi başlıklar yer alıyor. Şimdiye kadar belgesel, öykü, roman, animasyon ve kısa film kalıplarında olmak üzere toplam 475 eser fuara gönderildi. Bu yılki fuarı daha da ilginç hale getiren şey, fuarda yaşanan tüm gelişmeleri mümkün mertebe 20 dakikalık belgesellere dökmektir. Belgesellerle ilgili görüntü çekiminin ilk günden itibaren fuarda başladığı anlaşılıyor. Günümüz dünyası, dijital medya dünyasıdır. Uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında da zengin içeriği ile dijital medyanın yer alması, insanların Kurani konularla daha fazla teamül içinde olmalarını sağlıyor.
Bu yıl ilk kez fuar çerçevesinde Kurani içerikli weblog yazarlığı festivali düzenlendi. Uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarının dijital medya bölümü Başkanı yaptığı açıklamada, Kurani düşünceleri desteklemek ve bu düşüncelerden yararlanmak sureti ile sanal dünyaya açılmayı düşündüklerini vurguladı. 22. uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında yine sanal düşünce oturumları, Kurani yazılımların tanıtımı ve Kurani konuların üzerinde resim atölyeleri de düzenleniyor. Uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında dikkat çeken bir başka bölüm, Kur'an'ı Kerim ve tıp standıdır. Bu standa Kurani ve geleneksel tıp meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.
Bu stantta doğru beslenme, sağlıklı yaşam tarzı, Ramazan ayında sağlık ve beslenme ile ilgili alınması gereken tedbirler, geleneksel tıpla uğraşan sağlık merkezleri ve dispanserlerin tanıtımı yer alıyor. Yine bu bölümde ziyaretçiler için bazı yarışmalar düzenlenerek ödüller dağıtılıyor. Çocuklar ve gençlerin kalpleri hak sözü dinlemeye ve ilahi hidayete ermeye çok hazırlıklıdır. İslam peygamberi (sav) ve ehli beytinden (sa) kalan rivayetlerde çocukları İslam ilkeleri ile yetiştirilmesine ve İslam öğretilerinin öğretilmesine çok vurgu yapılmıştır. Uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında her yıl geniş bir bölüm çocuklara ve gençlere tahsis edilir.
Çocuklar ve gençler komitesinin görevi bu kitlelerde Kur'an'ı Kerim okuma alışkanlığını geliştirmek ve Kurani kavramları öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Bu yıl bu komite fuara 13 programla katılıyor. Şiir okuma, masal yazma, biyografi, kitap ve kutsal topraklar, çeşitli yarışmalar, oyunlar ve eğlenceler, Kur'an'ı Kerim, hadis, ahkam ve İslam tarihi ile tanışma, hattatlık, resim, animasyon ve diğer bazı disiplinler bu yılki programların arasında yer alırken, çocuklar ve ailelerden büyük ilgi görüyor. Ramazan ayının ikinci gününden itibaren de uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarında Kur'an'ı Kerim ile üns ve aştırma mahfilleri düzenleniyor.
Bu mahfillerde Kur'an'ı Kerim’in ünlü ve seçkin karileri ve hafızları bir araya geliyor ve Kur'an'ı Kerim tilaveti ile ruhları cila veriyor. Kırmızı sureler standı, Kur'an'ı Kerim fuarının bir başka bölümüdür ki içinde İranlı İslam savaşçılarının cihat sahneleri yer alıyor. Bu stantta bir şehit ve onun tabutuna bakan annesinin bulunduğu sahne büyük ilgi çekiyor. Gerçekte İslam savaşçıları ve şüheda, Allah’ın salih kullarının en somut örnekleridir ve Kur'an'ı Kerim’i yaşamlarında en iyi model olarak örnek almıştır.
Kur'an'ı Kerim insan ruhunu ve canı cila veren ve yücelmesine vesile olan en önemli etkendir. Kur'an'ı Kerim fuarı ise yüce Allah’ın sanatının aynasıdır ve insanı melekûti görüntülerin ve manzaraların üzerinde düşünmeye ve güzel gören beşeri gözünü açmaya davet eder. Uluslararası Kur'an'ı Kerim fuarı da bu semavi kitabın güzel kavramalarını yeniden görme çabasıdır. İşte bu yüzden hepinizi ilahi pak ayetlerin kaynağına doğru ilerlemeye ve Kur'an'ı Kerim baharı olarak adlandırılan şu güzel aydı Kurani yaşam yoluna ayak basmaya davet ediyoruz. İmam Ali (sa) da şöyle buyuruyor: Kur'an'ı Kerim gönüllerin baharı ve bilimlerin pınarıdır ve kalpler ve düşünceler için Kur'an'ı Kerim’den daha iyi cila bulunamaz.