Tathir Ayetindeki Temizlik Nedir?

Tathir Ayetindeki Temizlik Nedir?

SORU: Ahzap suresi 33 ve Maide suresi 6.ayette geçen "Allah sizi temizlemek istiyor" cümlesi arasındaki fark nedir.?

Bismillahirrahmanirrahim

 

Soru: Mevdudi'nin Tefhimul Kur'an adlı eserinde 'Tathir ayeti' (Ahzap 33) hakkında şöyle bir değerlendirme bulunmaktadır: "Allah sizden pisliği uzaklaştırmak ve sizi tertemiz kılmak istiyor." sözünden Allah'ın Ehl-i Beyt'i günahsız ve hatasız kıldığı sonucu çıkarılırsa, Allah'ın namazdan önce abdest alan bütün Müslümanları da günahsız ve hatasız kılmaması için hiç bir sebep yoktur. Çünkü abdest alanlar hakkında da Allah şöyle buyuruyor: "Allah sizi tertemiz kılmak ve size olan nimetini tamamlamak istiyor." (Maide 6- Alıntı sona erdi). Mevdudi'nin ayet hakkındaki bu tefsirini yorumlar mısınız?

Cevap: Aziz kardeşim, biz, "Tathir" ayetinde Ehl-i Beyt'in her türlü fenalıktan ve kötülükten uzaklaştırılmalarına işaret eden İlahi iradeden "Tekvini İrade"yi anlıyoruz, "Teşrii İrade" değil. "Allah bir şeyin olmasını murad ettiği zaman, ona ol der, o da olur." Türünden bir irade. Zira maksat teşrii irade (yani bütün insanlar için söz konusu olan ve her kesin iyi ve günahlardan temiz olmasına taalluk eden irade) olsaydı, o zaman bu ayetin Ehl-i Beyt'in faziletinde indiğini söylemenin bir anlamı olmazdı ve abes olurdu. Çünkü böylesi bir irade her kes için söz konusudur ve muhtelif ayetlerde beyan edilmiştir ki bunlardan birisi de söz konusu yazarın değindiği abdest ayetidir. Oysa bu ayeti tefsir eden her kes, bunun Ehl-i Beyt'in fazileti hakkında olduğunu teslim etmektedir.

Ayetin tekvini iradeyi kastettiğinin bir başka delili, ayet-i kerimedeki sadece anlamını ifade eden "İnnema" edatıdır. Eğer bu irade her kes için geçerli olan teşrii iradeyi kastetseydi, "Allah, sadece siz Ehl-i Beyt'ten her türlü ricsi, fenalığı uzaklaştırmayı murad eder.." demenin bir anlamı olmazdı. Çünkü bu tür uzaklaştırma ve temizlik iradesi, sadece onlar için değil ki, bütün insanları kapsamaktadır. Böylece bahsettiğiniz iki ayet arasındaki bariz fark ortaya çıkmış oluyor. Tathir ayetindeki irade tekvini, Maide 6 daki irade ise teşriidir.