Selam ve Selamlaşmanın Önemi

Selam ve Selamlaşmanın Önemi

Selamlaşma; Birbirleriyle karşılaşan kişilerin (Müslümanların) birbirleri için ettiği duadır.

 

İslami öğretilerde Müslümanlar birbirleri ile karşılaştıklarında 'Selamun Aleykum' ve 'Aleykum Selam' derler; yani 'Allah'ın selamı üzerinize olsun' diyerek karşılıklı dua ederler. Selamlaşmanın pek çok şekli mevcuttur. Benim yazmak istediğim asıl mevzu selamlaşma şekli olmadığından bu konuya fazla değinmeden en basit selamlaşma şeklini yazarak konuya giriş yapmak istedim.

 

Ne yazık ki günümüz Müslüman toplumları veya kişiler birbirlerine selam vermekten aciz duruma gelmişler. Selam vermek kötü bir şeymiş gibi birbirlerine selam vermekten uzak durmuş; bu konuda büyük bir acziyet içine düşmüş bulunmaktayız. Halbuki Resul-i Ekrem (saa):

 

"Müslümanlardan kimle görüşürsen onlara selam ver." diye buyurmuştur.

 

Peygamberimiz bize birbirimize selam vermeyi emrederken, bizler ise bundan uzak durmaya çalışıyoruz. Allah Resulü bizlere "Müslümanlardan kimi görürseniz selam verin" diye buyurmasına rağmen bizler, bırak tanımadığımız Müslümanları, tanıdığımız Müslüman kardeşlerimize bile selam vermeden kaçınıyoruz. Hatta çoğu zaman verilen selamlar karşılık dahi bulamıyor. Öylece bakıp geçiliyor. Sanki kötü bir şey yapmışçasına yüzümüze bakarak: "Buyur kardeş, bir şey mi diyecektin?!" diye karşılık verenler dahi olmakta.

 

Bu konuyla alakalı olarak Yüce Yaratan Nisa Suresi 86. ayet-i kerimede:

"Bir selamla selamlandığınızda siz ondan daha güzeliyle selam verin..." diye buyurmuştur.

 

Hz. Peygamber (saa) aynı zamanda selam vermenin sünnet ve selama cevap vermenin de vacip olduğunu bizlere bildirmiştir. Resulullah (saa) bir hadisi şerifinde:

 

"Halkın en acizi, duadan aciz olan kimsedir ve halkın en cimrisi selam vermekte cimrilik eden kimsedir." diye buyurmuştur.

 

Selam verip almak; birbirine dua etmenin yanı sıra aynı zamanda, hiç bir ücret ve masraf yapmadan sevap elde etme şeklidir. O halde neden selam vermekte dahi cimrilik ediyoruz?

 

Birbirimize selam verirken neyimizin eksileceğini düşünüyoruz?

 

Allah Resulü (saa) bu konuda: "Her kim Müslümanlardan on kişi ile karşılaşır ve onlara selam verirse, bir köle azat etmenin sevabı amel defterine yazılır." buyurmuştur.

 

İmam Cafer-i Sadık (as) ise: "Her mümin, müminlerden bir cemaate selam verirse,  melekler onun selamının cevabında şöyle derler:

 

Selamun aleyk ve rahmetullahi ve berekatuhu ebeden."

 

Peki, bu kadar sevap ve bereket dolu bir duadan uzak durmak niye?

 

Neden birbirimize sevap vermek konusunda gaflet içine düşüp, cimrilik ediyoruz?

 

Halbuki selam verip almak aynı zamanda Müslümanların kalplerini birbirine yakınlaştırır ve kalplerdeki pası ve kiri söküp alır.

 

Aynı zamanda Peygamber Efendimiz (saa) tarafından selam vermeyenlere karşıda bir tavır takınmamız gerektiği bize bildirilmiştir. Bu konuda Allah Resulü (saa):

 

"Her kim selam vermeden önce konuşmaya başlarsa cevap vermeyin ve bir kimseyi selam vermeden önce yemeğinize davet etmeyin." buyurmuştur.

 

Ve selam, cennet ehlinin özelliklerindendir:

 

"İman edip salih emellerde bulunanlar; Rablerinin izniyle altında ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere konulmuşlardır. Orada birbirlerine olan dirlik temennileri "Selam" dır."

İbrahim/23

 

Birbirimize selam verip almaktan uzak durmayalım diyerek yazımı burada sonlandırıyorum.

 

İsmail ARAS