Rağıp Mustafa Ğalveş’in Hayatı
Kur’an’ı Kerimin güzel sesli üstatlarından biride Rağıb Mustafa Ğalveş’tir. Mukaddes kitap olan Kur’an’ı Kerimi okumaya olan iştiyakı, kendisinin örnek bir şahsiyet olmasına vesile oldu.
Ragıp Mustafa Galveş 1938'te Mısır'ın Garbiya eyaletinde bulunan Birma köyünde dünyaya geldi. Kendisi, Mukaddes Kitap’ın diğer karileri gibi Mısır’ın seçkin karilerinden olan bir aileye sahiptir. Babası, kendisini çocukluk yıllarında, Kur’an eğitimi ve hafızlık için Abdulğina Eş-Şergavi’nin yanına gönderdi. Daha sonra İbrahim Et-Tebihi’nin derslerine katıldı ve gençlik döneminde hafız oldu. O yıllarda, farklı yerlerde Kur’an tilavetleri yapmaya başladı. Yirmi dört yaşındansonra ise Mısır’ın Radyo ve Televizyon kurumunda resmi olarak çalışmaya başladı. Yirmi dört yaş,Mısır’lı kariler arasında böyle bir konuma ulaşmak için çokküçük bir yaş sayılır. Kendisi, o tarihten sonra Mısır’ın tüm şehirlerinde Kur’an tilaveti meclislerine katıldı.
Kendisi son zamanlarda İbrahim Saduk mescidi, İmam Huseyin (as)’ın haremi, Hz. Zeynep (s.a.)’nın mescidi ve İmam Şafii mescidi gibi çeşitli yerlerde devamlı Kur’an tilavetlerine katılıyordu.
Üstat Ğalveş tüm hallerde Kur’an kıraatinin hakkını veriyordu. Bu sebeple Mısır’ın seçkin Karileri, kendisinin kıraatinin oldukça iyi bir seviyede olduğunu ve sesinin de Allah’ın kendisine bir lütfü olduğunu söylüyorlardı.
Üstad’ın izlediği tarz hakkında; kendisi uzun yıllar Mustafa İsmail’i taklit ettiği için ikisinin sesi arasında fark bulmak oldukça zordur. Ancak büyük karilerin çoğu kendisinin kıraatlerinde Mustafa İsmail’in kokusu olmasına rağmen kendine özel ve kalplere işleyen bir tarzının olduğunu savunuyor.
Kendisi Avrupa, Asya, Afrika ülkeleri gibi dünyanın birçok ülkesine gitmiş ve Halil Höseri, Mustafa İsmail, Minşavi, Nasreddin Tubar ve Besyoni gibi üstatlarla beraber seferlere katılmıştır.
Nasreddin Tubar ile yaptığı bir seferi şöyle anlatıyor:
Merhum Tubar ile Rebiul Evvel ayında, Avrupa ülkelerinden Fransa, Londra daha sonra Amerika, Kanada’ya sefer düzenledik ve burada Kur’an tilavetlerimiz oldu. Bu programlara katılanların bir kısmı Hıristiyan’dı. Kur’an tilavetini dinledikten sonra onlardan 25 kişi Müslüman oldu. Bu kişiler İslami Merkez başkanı Muhammed Rauf ile temas kurdular ve Kur’an tilavetlerini dinledikten sonra Müslüman olduklarını söylediler.
Üstat ĞalveşTahkik tarzındaki tilavetleri ile Müslüman dünyasına oldukça fazla etki bırakmıştır. Rahman, Hakka, Ahzab, Nisa, Zuhruf ve İbrahim sureleri bunlardan bazılarıdır.
Mısır’ın Kur’an Radyosu Karisi ve ülkenin Kur’an Hafızları ve Okuyucuları Derneği Üyesi, ağır hastalığı nedeniyle 4Şubat 2016 da hayatını kaybetti.