Kur’an’ı Kerim kıyamet ile insanın amellerinin mücessem olması ve yaptığı ameller neticesinde cezalandırılması arasındaki ilişki hakkında; kıyamet öyle bir gündür ki insanın önceden gönderdiği, dünya yaşamında yaptığı amellerin karşılığını görmeyi beklediği gündür. Kâfir o günün zorluğundan dolayı; toprak olmayı, şuur ve iradeden yoksun olmayı, yaptığı işlerin neticesini görmemeyi ve cezalandırılmamayı arzulayacak.
Nebe/ 40 «إِنَّا أَنْذَرْناکُمْ عَذاباً قَریباً یَوْمَ یَنْظُرُ الْمَرْءُ ما قَدَّمَتْ یَداهُ وَ یَقُولُ الْکافِرُ یا لَیْتَنی کُنْتُ تُرابا»
‘’Biz sizi yakın olan bir azap hususunda uyardık. O gün kişi, kendi elleriyle önceden hazırlayıp sunduğu işlere bakar ve kâfir olan, ‘’ Keşke toprak olsaydım.’’ der.
Bu ayet aynı zamanda kıyametin çeşitli isimlerine işaret ediyor olabilir. Şu örneklerde olduğu gibi;
1) O gün büyük bir grubun dünyada kendi elleriyle yaptığı kötü işlerinden dolayı hasret ve üzüntüye boğulacaklar. Kâfirler kendi çirkin amellerini gördüklerinde hasret çekecekler. Bu sebeple ‘’ Yevm’il Hasret’’ yani ‘’Hasret Günü’’ olarak isimlendirilen güne işaret edebilir.
2) O gün insan kendi amellerinin neticesini görecek; … یَوْمَ یَنْظُرُ الْمَرْءُ ما قَدَّمَتْ یَداهُ … O gün kişi, kendi elleriyle önceden hazırlayıp sunduğu işlere bakar… dünyadaki ticaretten kimin kazanıp kimin kaybettiğinin belli olduğu gün insanlar yaptıklarından dolayı pişman olacak ve ğabun (kazanan) ve mağbun (kaybeden) olarak tanınacaktır. Bu sebeple ‘’ Yevm’ut Teğabun’’ yani ‘’ ‘’Pişmanlık Günü’’ olarak adlandırılan o güne işaret edebilir.
3) İnsan o gün yaptığı amellerinden ve yanlış inanlarından ve hiçbir faydası olmayacağından dolayı pişman olacak ve keşke toprak olsaydım diyecek. Bu sebeple ‘’Yevm’in Nidame’’ yani ‘’Pişmanlıklar Günü’’ ne işaret edebilir.
4) O gün insanların amelleri ve inançları aşikâr olacağı ve açığa çıkacağı için ‘’ Yevm’e Tuble’s Serair’’ yani ‘’ Gizli Şeylerin Ortaya Çıkacağı Gün’’ olarak adlandırılan güne de işaret edebilir.