17 Nisan 2016-Mısırlı bir vatandaş bu ülkenin Asyut eyaletinde 200 yaşında olan Kur’anın küçük bir kopyasına sahiptir. Mısır ‘ın en küçük Kur’anı Kerimi kabul edilir.
Bu Kur’an nüshası Asyut eyaletinde keşfedilen 200 yıl eskiye uzanan yaşıyla belki dünyanın en küçük Kur’an sürümüdür.
Bu Kur’anın yazımı Osmanlı hilafeti dönemine aittir ki uzunluğu 2 cm aşmamaktadır. Asyut eyaleti vatandaşlarından birine ceddinden miras kalmıştır.
Asyut Sosyal Bilimler Coğrafi Bilgi Sistemleri Fakültesi Coğrafya Grubu Başkanı ve bu küçük Kur’anın sahibi Ahmet Kasım bu konuyal ilgili olarak ‘ Bu küçük Kur’an nüshası babamdan miras kaldı. Onunda büyükbabasının değerli nesneleri korumaya büyük bir ilgisi vardı’ dedi.
O bu nüshanın yaşını 200 yıldan fazla olarak açıkladı. Osmanlı hükümetinin ilk yıllarında basılmıştır. Ve hiçbir şekilde satma niyeti yoktur.
Ahmet Kasım bu nefis kur’an nüshasını tarif ederken 2 cm çapında 2 cm eninde ve 25 mm uzunluğunda olduğunu söyledi.
Ayrıca bu musafın altın kaplı bir cilde sahip olarak Osmanlı mührünü taşıdığını aynı halde o dönemde rayic Kur’an nüshalarında olduğu gibi Arapça ve Kur’an hatim duasının zikredildiğini beyan etti.
Kasım’ Bu musaf Kur’an-ı Kerim tam metnidir. Bütün ayet ve sureler bu İlahi Kitabındır’ açıklamasını yaptı.
Bundan önce Mısırlı bazı vatandaşlarda en küçük Kur’an nüshasına sahip olduklarını duyurmuşlardı. Ama bu musaf tüm nüshalardan birkaç milimetre daha küçüktür. Aynı halde dünyanın en küçük Kur’anı Kerimi olarak 2.6 uzunluğunda ve 1.7 cm genişliğiyle Guinness rekorlar kitabına kaydedilmiştir.
Bazı elektronik veri tabanları dünyada 7 musafın mevcut olduğunu (Guinness rekorlar kitabında adı zikr edilen) duyurdu. Asyut eyaletinde keşfedilen Kur’an nüshasının dünyanın en küçük Kur’an nüshası olduğunu söyleyebiliriz.