Makam-ı İbrahim

Makam-ı İbrahim

Makam-ı İbrahim

Hadislerde geçtiği üzere, ‘’Makam-ı İbrahim’’ cennet taşlarındandır. İmam Cafer Sadık (a.s) bu konu hakkında şöyle buyurmaktadır: ‘’ Yüce Allah, İbrahim’e haccı ilan etme emrini vermiş ve İbrahim de (a.s) Kabe’nin kenarında bulunan ve şu anki ayak izinin bulunduğu yerin üzerine çıkarak yüksek sesle Allah’ın emrini ilan etmiştir. O taş, Hz. İbrahim’i taşıyamamış ve o hazretin iki ayağı onun içine girmiştir. Daha sonra İbrahim (a.s) ayaklarını oradan güçlükle dışarı çıkarmıştır.’’

     Diğer nakillere göre bu mekanın oluşumu Hz. İbrahim’in (a.s) Kabe’nin duvarlarını yükselttiği zamanla alakalıdır; Kabe’nin duvarları elin yetişemeyeceği yere kadar yükseldiği zaman, taş getirdiler ve Hz. İbrahim (a.s) bu taş üzerine çıktı, Hz. İsmail’in verdiği taşları alıp Kabe’nin duvarlarını yükseltti.

     Boy ve eni 40 cm ve yaklaşık 50 cm yüksekliğindeki bu taşın takribi şekli küp gibidir ve sarı ile kırmızı arasında beyaza meyilli bir rengin olduğu söylenebilir. Abbasi halifesi Mehdi zamanı ve sonrası bu taş altınla kaplanmış ve zarar görmemesi için bir kap içine alınmıştır.

     Bazı nakillere göre Makam-ı İbrahim (a.s) Mekke’nin fethine kadar Mescid-i Haram’ın içindeydi ve fetihten sonra Allah Resulü (s.a.a) buradan çıkarıp Kabe kenarında kapının yanına koydu.

 {وَاتَّخِذُواْ مِن مَّقَامِ إِبْرَاهِيمَ مُصَلًّى }

‘’Siz de Makam-ı İbrahim’den kendinizde bir namaz yeri edinin.’’ Ayetinin nazilinden sonra Allah Resulü (s.a.a) Makam-ı İbrahim’i (a.s) şimdiki olduğu yere taşımalarını emretti.

 

 İlelu'ş-Şerayi, s.423.

İslami Eserler; Mekke ve Medine, s.82.

Bakara, 125.