Kur'an Ve Vahdet

Kur'an Ve Vahdet

6. Uluslararası Müslüman Öğrenciler Kur'an Yarışması'nın Endonezyalı hakemi, "Dil ve milliyetlerdeki farklılıklara rağmen bizi bütünleştiren tek faktör Kur'an'dır. Kur'an her zaman vahdetin sebebi olmuştur" dedi.

İran’da Meşhed kentinde düzenlenen ve dün finali yapılan 6. Uluslararası Müslüman Öğrenciler Kur'an Yarışması’nın Endonezyalı hakemi Muhlis Muhammed Hanefi, bu yarışmanın farklı ülkelerdeki gençlerin iletişim kurmaları için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Endonezyalı hakem Muhlis Muhammed Hanefi'i  ropörtaşında:

-Lütfen kendinizi anlatır mısınız? Hangi bölümde hakemlik yapıyorsunuz?

İsmim Muhlis Muhammed Hanefi, Endonezya Diyanet İşleri Bakanlığı Kur'an'ları ve Tefsirleri İnceleme Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktayım. Bu dönem yarışmalarında ezber bölümü hakemiyim.

-Bu yarışma televizyondan yayınlanıyor, rekabetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Açık konuşmak gerekirse bu yarışma benzersiz ve  yenilikçidir. Çünkü sadece bir yarışma değil söylendiği gibi öğrenciler için hakemler komitesi tarafından dile getirilen hususları kullanabilecekleri bilimsel bir atölyedir.  Yarışma televizyonda yayınlandığından dolayı sadece katılımcılar değil toplumun tüm kesimleri faydalanabilmektedir.

-Katıldığınız Uluslararası yarışmalarda hiç öğrencilere özel bir yarışmada bulundunuz mu?

Uluslararası öğrencilere özel yarışmaya ilk defa katılıyorum. Endonezya'da her yıl ulusal düzeyde öğrencilere özel yarışma düzenlenir. Ben uluslararası seviyede ilk defa böyle bir yarışmaya katılıyorum. Yarışmayı örnek alarak ve faydalanarak inşallah ulusal seviyede Endonezya'da da böyle bir yarışma düzenleyebiliriz.

-Bu yarışmaların gençleri özellikle üniversitelileri Kur'an ezber ve yüzünden okumaya teşvik etmede üstlendiği rolü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğal olarak böyle bir yarışma gençleri Kur'an-ı Kerim'i ezberlemeye ve okumaya teşvik etmektedir. Söylediğim gibi hem katılımcılar hem de toplumun her kesimi yarışmadan faydalanmaktadır. Bu nedenle yarışma sırasında gençleri Kur'an’a teveccüh etmeleri ve ezberlemeleri için teşvik ediyoruz. Çünkü Kur'an hepimizi hidayete erdiren bir yol göstericidir. Gençlerimizin özellikle kültür alanında küreselleşmenin etkisi karşısında yeterince güçlü olması için uğraşıyoruz. Gençler Kur'an’a yönelerek Peygamber Efendimizin de vurguladığı gibi ahlaklarını koruyarak Kur'an-ı  Kerim’in ahlak kurallarını kendi hayatlarında uygulayabilirler.

-Endonezya'da Kur'an eğitimi nasıldır? Acaba üniversiteler Kur'an’a dikkat ederek ona önem veriyor mu? Kur'an eğitimi üniversitelerde dini ve Kur'ani bilimler olarak öğretiliyor mu?

Doğal olarak İslam ülkelerindeki Müslümanlar Kur'an’ı, eğitimde kendi çalışmalarının temeli olarak kabul etmektedir. Bu nedenle Endonezya dahil tüm İslam ülkelerinde Kur'an-ı Kerim eğitimine şahit olmaktayız. Elbette Kur'an alanında düşünme ve derinleşme, dini bilimler yüksek okullarının uzmanlık alanıdır. Ancak öğrenciler devlet üniversitelerinde birkaç sınırlı dalda Kur'an bilimleri derslerini görmekte ve Kur'an-ı Kerim ile ilgili dersleri üniveriste dışında öğrenmektedir. Özellikle üniversitelerde öğrenci sınavlarının İslami konularda çalışmaları, Kur'an kavramlarının yayınlanması ve Kur'an halkaları.

-Gençlerin ve akademisyenlerin ilişkilerini güçlendirmede Müslüman öğrenci yarışmalarının rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu yarışma uluslararası seviyede düzenlenmektedir. Tüm ülkelerdeki gençleri birbirleriyle iletişim kurmaları için iyi bir fırsattır. Bu nedenle Kur'an onları bir araya getiren önemli bir faktördür. Dil ve milliyetlerdeki farklılıklara rağmen bizi bütünleştiren tek faktör Kur'an'dır. Çünkü Kur'an her zaman vahdetin sebebi olmuştur, bu yüzden herkes bu fırsatı ganimet olarak düşünmelidir.

 

 

              Youtube Kanalımıza Gitmek İçin Tıklayın