Küba Laik Toplumunda Müslümanların Endişeleri

Küba Laik Toplumunda Müslümanların Endişeleri

Küba azınlık Müslümanları çok az Arapça bilmekte ve kendileri için resmi bir camileri bulunmamaktadır. Ama bu küçük topluluk dini vazifelerini yerine getirmektedir. Sesizce ramazan ayının sonunda bayram kutlamaları için hazırlanmaktadırlar.

Yaklaşık 10 bin Müslüman Küba'da yaşamaktadır. Orta Amerika'daki bu ada nüfusunun yüzde birini oluşturmaktadır.

Küba'nın başkenti Havana'da eski bir binanın çatısında yeşil beyaz bir minare görülebilir. Küba Müslümanları son yıllarda burada namaz için toplanmaktadır.

Binanın içinde duvarlara İslami zikirler resmedilmiş ve Filistin bayrağı asılmıştır. İspanyolca Kur'an çevirileride mevcuttur. 
 

Küba Laik Toplumunda Müslümanların Endişeleri


Güleryüzlü bir adam olan Harver binayı ziyaret edenlere selamün aleyküm diyerek bir yaz gününde hoş geldiniz demekte.

O, Katolik bir ailede doğdu ama iki yıl önce Müslüman oldu. Harver Müslüman olması hakkında 'İncil metninin bitmemiş olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden İslamı seçtim. % 70'i Hıristiyan olan bir ülkede bu karar olağan değildir' ifadesini kullandı.

Uzmanların söylediğine göre, İslam 1970 ila 1980 yılları arasında Pakistan gibi Müslüman ülkelerden Küba'ya gelen Müslüman öğrenciler tarafından tanıtılmıştır.

Camii

Ahmed Agulu 17 yıl önce Müslüman olmuştur. Bu ibadet mekanı yaklaşık 200 kişinin Cuma namazı kılması amacıyla düzenlenmiştir. O' ben dini bir öncü değilim çünkü burada bu iş için bir eğitim yoktur. Ama temel usülleri biliyorum' dedi.

Birkaç metre ötede 200 hektarlık alan üzerine cami inşası için Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 2015 yılında inşaat için söz vermişti.

Küba Laik Toplumunda Müslümanların Endişeleri


Ama inşaat henüz başlamadı. Küba hükümeti bu ibadet mekanının inşasına Küba'nın ilk camisi ünvanıyla izin vermiştir.

Kübalı Müslümanlar 25 yıl bir cami sahibi olmak için çaba sarfetti. Afrika asıllı 33 yaşındaki Alen Garcia Havana'da yaşamaktadır. Müslüman olmak için pek çok şeyden vazgeçmiştir.

Şöyle söylemekte: Arkadaşlarıma Müslüman olmak istediğimi söylediğimde hepsi beni terk etti. Yaşamımda pek çok değişiklik oldu. Küba kültürünün bir parçası olan alışkanlıklarımı bıraktım.

Kur'an Dili Eğitimine Duyulan İhtiyaç

Garcia 'İslam ülkelerinden Küba'ya eğitim için gelen Müslüman öğrenciler Kübalı Müslümanlar için Kur'an dili eğitimi için ücretsiz dönemler düzenlemektedir. Ama üniversitelerde Arapça öğretilmemektedir.

Kübalı Müslümanlar Arapçayı internet yazılımlarından öğrenmektedir' dedi.

İftar zamanının yaklaşmasıyla namaz salonu Müslümanlarla doluyor. Çocuklar hicaplı annelerinin yanında oyun oynamakta.

Kübalı 73 yaşındaki yeni Müslüman Lionel Diaz Müslümanlar arasında yemekleri dağıtarak iyi bir iş yapmak için asla geç olmadığını söyledi.

Bir diğer yeni Müslüman olan Yaklin Diaz 7 yıl İspanya'da yaşamıştır. Pakistanlı bir arkadaşının sayesinde Müslüman olmuştur. İnsanların Küba'da Müslümanların olduklarını düşünmediklerini oysaki Küba'da İslam'ın yayılmakta olduğunu söyledi.

O şöyle devam etti: Küba'da bulunmayan tek şey İslami giyim mağazasıdır. Elbette Araplar arasından temin edilebilmektedir. Ama biz sadaka ile yaşamak istemiyoruz. Bizim kendi giyim kuşam tarzımıza göre mağazalara ihtiyacımız vardır. Biz İslamı Küba'da teşvik etmeliyiz.

1959 yılında Küba halkının devriminden sonra bu ülke resmen dini olmayan ve dini faaliyetlerin kısıtlandığı bir ülke haline geldi. Zamanla bu kısıtlamalar ortadan kalktı. Bu ülke 1992 yılında Laik devlet haline geldi ve Anayasa değişiklikleri yapıldı.