Her bir İslam ülkesinin yüzyıllardan beri devam edegelen Ramazan ayına özel gelenek ve görenekleri vardır.
Her yıl İslam alemi Müslümanların geleneğine göre bu ayı büyük bir sevinçle karşılamakta. Ramazan ayının gelmesiyle tüm İslam ülkelerindeki Müslümanlar kültür ve milliyet açısından oruç tutmakta ve Kur'anı Kerim tilavet etmektedir.
Aşağıdaki raporda Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bazı İslam ülkelerinde gelenek ve göreneklere göre yapılan faaliyetler zikredilmiştir.
Endonezya
Endonezya'da Ramazan ayıyla birlikte özel programlar başlar.Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bu ülkenin Açe şehrinde çocuklar kutlama törenleri düzenler. Törende Kur'anı Kerim ayetlerinin tilavet edilmesine ilave olarak mevlid okuma programları da yapılır.
Endonezya camileri bu ayda namaz kılanlarla dolup taşar. Namaz kılanlar bu ayın Kur'anı Kerimle yakınlaşma ve günahlardan arınmak için bir fırsat olarak kabul eder.
Endonezya'nın başkenti Cakarta şehrindeki İstiklal camisi Güneydoğu Asyanın en büyük camisidir. Bu camide Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her yıl Kur'anı Kerim toplantılar zinciri düzenlenir.
Endonezya Müslüman kadınları yerel kıyafetleri ile bu Kur'anı Kerim yakınlaşma toplantılarına katılır.
İşgal Altındaki Filistin
Ramazan ayında Filistin halkı işgalci rejimin muhalefetine rağmen caddeleri süsler. Onlar renkli fener ve şemsiyeleri sokak ve pazarlara asarlar. Bu renkli şemsiyeler hem gölgelik yapmakta hemde Ramazan ayının gelişini haber vermektedir.
Filistin'de caddelerin süslenmesine ek olarak lezzetli ve çeşitli yemekleri iftar ve sahur için hazırlanır.
Türkiye
Mübarek Ramazan ayı Türkiye'nin herbir şehrinde büyük bir coşkuyla karşılanır. Ülkedeki camiler güzel ve renkli ışıklarla süslenir.
Türkiye'nin büyük tarihi önemli camileri her yıl namaz kılanların yoğun ilgisiyle karşılaşır. Ve dini vecibelerini ve namazlarını bu camilerde yerine getirirler.
Bu ülke camilerinde namaz kılanların sayısı bu ayda en üst düzeydedir. Namaz kılanların çokluğundan dolayı bazen kalabalık camilerin dışına taşar.
Bu ayda bir çok Kur'ani ve dini sergi düzenlenir. Hergün büyük bir ilgiyle karşılanır.
Türkiye genelinde çeşitli şehirlerde iftar sofraları tabloları bu Müslüman ülkede Ramazanın bir başka tezahürüdür. Küçük köylerden büyük şehirlere bu iftar ziyafetlerinin her türlüsü bulunmaktadır.
Türkiye'de Ramazan ayına özel Kur'anı Kerim toplantılar zincirinin düzenlenmesi orjinal ve unutulmazdır. Ramazan ayı günleri boyunca bu ülkenin birçok köy ve şehirlerinde Kur'anı kerimle yakınlaşma toplantıları düzenlenmektedir.
Lübnan
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bu ayla birlikte üç gün kutlamalar düzenlenir. Bu üç günde yerel oyunlar, mevlitler, sergiler ve geleneksel oyunlar icra edilir. Bu programların uygulanmasında çocuklar rol oynar.
Sokak ve caddelerin süslenmesi sadece Filistin'e özgü değildir. Lübnan'da bu geleneği unutmuş değildir. Lübnan halkı cadde ve sokakların süslenmesine ilave olarak Ramazan ayıyla ilgili cümlelerin yazılı olduğu tablolarıda asar.
Lübnan'da sahur davulcuları insanları sahura uyandırmak için cadde ve sokaklarda gezerler.
Özbekistan
Özbekistan halkı bu yıl Ramazan ayında 40 derece sıcaklığa rağmen hergün ortalama 16 saat 45 dk oruç tutmakta.
Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Menar camisi Ramazan ayıyla birlikte namaz kılanlarla dolup taşar.
Diğer İslam ülkelerinde olduğu gibi Özbekistan'da da Ramazan gelenekleri geçmişten günümüze kadar uzanmıştır. Bu ülkede iftar sonrası çocular komşularının kapısında yerel şiirler okurlar ve bu şiirler genellikle 'ey Ramazan' diyerek başlar.
Komşularda evlerinin kapılarını açarak çocuklara yiyecek ve bir miktar para verirler.
Yemen
Yemen'in başkenti Sena şehrinde Müslümanlar iftardan önce şehir merkezindeki eski pazardan ihtiyaçlarını giderirler. Bu Pazar eskiden tüccarların ve yolcuların dinlenme yerleri idi. Bugün Ramazan ayı boyunca ana alış veriş merkezi olarak tanınmaktadır.
Çeşitli yerel baharatlar, geleneksel yiyecekler ve hurmalar bu pazarda göze çarpmaktadır.
Büyük cami Sena kentinin en ünlü camisidir. Ve Müslümanlarla dolup taşar. Ramazan ayı vesilesiyle camilerde Kur'anı kerim okuma Yemen'in eski geleneklerindendir.
Hindistan
Hindistan kültürel, ırksal, etnik çeşitlilikle Ramazan ayının başka bir havası vardır. Bazı gayrimüslimler oruç tutanlara iftar ziyafeti vermektedir.
Hindistan'da da Lübnan'daki gibi sahur davulcuları vardır ve insanları sahura uyandırmaktadır.
Hindistan Müslüman cemiyeti 200 milyondan fazladır.
Tataristan
Tatarlar Rusya'da en büyük Müslüman kavimdir. Her yıl Tataristan'ın başkenti Kazan'da iftar çadırları kurulmaktadır. Bu iftar çadırlarında iftar vakti ailelerinin yanında bulunamayan kimseler geleneksel yemeklerle ağırlanır.
Tataristan'da eski bir çok camide Ramazan ayı günlerinde namaz kılınmaktadır.
Ramazan ayında Tatar Müslümanları hergün Kur'anı Kerimden bir cüz okumaktadır.
Tataristan'da uzun süredir yüzyıllar boyuca korunmuş geleneklerden birisi Kur'anı Kerim zincirlerinin bu cumhuriyette düzenlenmesidir.
Pakistan
Pakistan'ın bazı bölgelerindeki aşırı sıcağa rağmen Ramazan ayının bambaşka bir atmosferi vardır.
Bu ayda Pakistan halkı Kur'anı Kerime bağlanarak bu İlahi kitapla daha fazla yakınlaşır.
İran'daki gibi Pakistan'da da tulumba tatlısı (Urduca Celibi)Ramazan ayına özel bir tatlı olarak satılmaktadır.
Bu ay vesilesiyle Pakistan pazarları insanların ihtiyaçlarına göre yiyecekler sunmaktadır. Hatta bazı pazarcılar Ramazan ayı vesilesiyle bazı gıda fiyatlarını düşük gelirli insanların alabilmeleri için düşürmektedir.
Ramazan ayında tesbih satın almak bu ülkede rayic geleneklerdendir. Bu ülkenin bazı pazarlarında çeşitli tesbihler satılmaktadır.