IRCICA’nın Onuncu Uluslararası Hat Yarışması tamamlandı ve sonuçları açıklandı.
Onuncu Uluslararası Hat Yarışmasının sonuçları 17 Mayıs 2016’da açıklandı. Yarışmaya katılan, 36 ülkeden 688 hattat arasından 18 ülkeden 113 hattata ödül verildi. Yarışmaya sunulan 975 çalışmadan 314’ü finale kaldı, bunlardan 122’sine ödül verildi.
Yarışmanın sonuçları IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren tarafından, 17 Mayıs 2016 sabahı İstanbul Dedeman Otelinde düzenlenen bir tören ve basın konferansıyla açıklandı. Törene hat sanatkârları ve uzmanlarıyla bu sanatla ilgilenenler ve uluslararası ve yerel basının mensupları katıldı.
Her yarışmayı bu sanatın bir ustasına ithaf etme şeklindeki IRCICA geleneği uyarınca bu yarışma 17. yüzyılda İstanbul’da yaşamış ve bu sanatın gelişmesine ve stillerin mükemmelleşmesine öncü katkılarda bulunmuş hattat Hafız Osman
anısına düzenlenmiştir.
Ayrıca törenin son kısmında, IRCICA’nın yürüttüğü eğitim programlarını tamamlayan dört hattata (Cezayir’den bir, Malezya’dan bir ve Türkiye’den iki) icazet (geleneksel usulde hattata hocası tarafından verilen ve ona bu sanatı icra etme ve öğretme iznini veren bir lisans) verildi.
Yarışma 11 farklı yazı stili kategorisinde düzenlendi. Bunlar Celi Sülüs, Sülüs, Nesih, Muhakkak-Reyhani, Celi Talik, Talik (Nestalik), Celi Divani, Divani, Kufi, Rika ve Mağribi’dir.
Yarışma jürisi hat sanatının şu uzmanlarından ve ustalarından oluşuyordu: Irak’tan Abdulrida Behiye el-Farjavi, İran’dan Celil Resuli, Türkiye’den Fuat Başar, Mısır’dan Mossad Khodeir, Suriye’den Obeyda Banki, Fas’tan Hamidi Belaid ve Türkiye’den Davut Bektaş; şeref üyeleri: Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ve hat ustası Hasan Çelebi.
Jüri değerlendirmesinde yazıda keskinliğe önem vermiş, hat sanatının kaidelerine uygunluk, istifte yaratıcılık ve yarışma şartlarına uygunluk kriterlerini göz önüne almış, göz ardı edilebilecek kadar küçük hataları dikkate almamıştır.
Rıka hat dalında istenilen seviyeye ulaşılamadığını gören Jüri, bu dalda birinci, ikinci ve üçüncülük ödüllerin verilmemesini ve sadece mansiyon ve teşvik verilmesini kararlaştırdı. Celi sülüs, sülüs, nesih, muhakkak-reyhani, celi divani, divani dallarında ise ödül alan eserler dışındaki bazı çalışmaların da iyi olmasından dolayı Jüri bu dallarda her biri 750 Amerikan Doları değerinde teşvik ödülü vermeyi kararlaştırdı. Böylece yarışma sonucunda 38 ödül, 33 mansiyon ve 51 teşvik mükâfatı (toplam 122), 18 ülkeden 113 yarışmacı tarafından paylaşıldı. Toplam ödül ve mükâfat tutarı 199,250 Amerikan Doları oldu.
Kazanan eserler İstanbul'da Dedeman Otelde bir gün için sergilendi. Ödül kazanan eserlerin kataloğu basılıp, yarışmada kazananlara dağıtılacaktır. Ayrıca yarışmada ödül kazananlara birer sertifika verilecektir.