İmam Mehdi’nin (a.s) Kutlu Doğum Günü

İmam Mehdi’nin (a.s) Kutlu Doğum Günü

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İmam Mehdi’in (a.s) doğum günü tüm Ehlibeyt dostları tarafından büyük bir coşkuyla kutlandı. 
Kevser Kültür Merkezi’nde Allame Tabatabaî Kur’an Nesli Derneği’nin düzenlediği İmam Mehdi’nin doğum günü programı düzenlendi. Program, Kadir Akbalık hocanın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 
Bu yılki İmam Mehdi’nin (a.s) doğumu münasebetiyle özel konuk olan Hüccetu’l İslam Ekber Fellahnejad konuşmacı olarak katıldı. Konuşmalarında kısaca şu konulara değindi:
Şaban aynın 15. Günü İmam Mehdi’nin (a.s) doğduğu gündür. Ve bu mübarek doğum günü tüm insanlığa mübarek olsun. İmam Mehdi (a.s) beşeriyetin kurtarıcısıdır ve gelmesi yani zuhuru daha da mübarek olacaktır. Beklenilen (zuhur) meselesi Kur’an-ı Kerim’de de zikredilmektedir. Bu mesele yani yeryüzüne salih insanların varis ve sahip olması tüm ilahi kitaplarda da beyan edilmiştir. İslam aleminde mütevatir konulardan birisi de Mehdeviyet konusudur. Ehlisünnet kardeşlerimizin Sahih Müslüm ve Sahih Buhari gibi kaynaklarında birçok hadis nakledilmiştir. Hatta İbn Teymiye bile İmam Mehdi ile ilgili bir kitap yazmıştır. 
İmam Mehdi’nin (a.s) gelmesi ve yeryüzünü adaletle doldurması hakkında birçok kitap yazılmıştır. Mehdiveyet ile ilgili hiçbir şüphe ve ihtilaf yoktur. İhtilaf sadece İmam Mehdi’nin doğduğu ya da henüz doğacağı hakkındadır. Şia inancında İmam Mehdi, İmam Hasan Askeri’den (a.s) sonra dünyaya gelmiştir. Hayatı gaybeti kubra (kısa dönem gaybet) ve gaybeti suğra (uzun dönem gaybet) olarak ikiye ayrılmaktadır. 
İmam Mehdi (a.s) gaybettirdir ve bunun anlamı ise zahir değildir anlamındadır. Yani vardır ve aramızdadır ancak biz görmüyor ve bilmiyoruz onu. Aramızda değildir anlamına gelmemektir bu gaybet. Maddi anlamda, beden olarak var ama biz göremiyoruz. Soluduğumuz hava da öyledir. Soluyoruz, içimize çekiyoruz ama göremiyoruz. 
İmam Mehdi’yi göremiyoruz ama bu bizim görev ve vazifelerimizi aksatmamıza engel değildir. Bir kul olarak amellerimize dikkat etmeli ve iyi işlerde bulunmalıyız. Çünkü İmam Mehdi (a.s) bizi görüyor ve biliyor. Bizlerin amelleriyle yakında ilgileniyor. 
Şeyh Müfid’den ölmüş bir bayanın karnındaki çocuğun çıkarılıp çıkarılmayacağı hükmünü sorarlar. Şeyh Müfid, ölen hamile bayanın karnındaki çocuğuyla birlikte gömülmesi fetvasını verir. Aradan bir müddet geçtikten sonra bir genç gelip Şeyh Müfid’e teşekkür eder ve “senin vermiş olduğun fetva olmasaydı ben şimdi hayatta olmazdım” der. Şeyh Müfid şaşırır çünkü aksine fetva vermiştir. Olayı sorup soruşturur. Fetva verdiği adama sorar olay nedir diye. Adam da: Sizden fetvayı alıp giderken yolda bir genç bana yetişti ve sizin fetvayı yanlış verdiğinizi ve doğrusunu yani bebeği anne karnından çıkarmamızı buyurduğunuzu söyledi”. Şeyh Müfid olayı hemen anladı ve İmam Mehdi’nin bizatihi fetvayı düzenlediğini bildi. 
Yani İmam Zaman (a.s) diyor ki biz sizi gözlemliyor ve gözetiyoruz. 
Şimdi biz kendimize bakalım ki bizleri gözeten bir İmam var ve iyi amellerimiz onu üzüyor ve güzel amellerimiz onu sevindiriyor. 
Bugün yani 15 Şaban, İmam Zaman’ın (a.s) doğum günüdür. Bugün kendimiz için karar alıp iyi işlerde bulunup, kötü işlerden sakınalım. 
Ayetullah Behçet şöyle buyurmuştur: Gece uykudan herhangi bir sebepten dolayı uyanırsanız şöyle diyin: “Esselamu aleyke Ya Sahibe’z Zaman
İmam Mehdi (a.s) ile bağınızı koruyun. Bazen bu bağ selavat çekmekle, bazen onun adına sadaka vermekle olur. 
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Ey Şiiler topluluğu! Bize süs olun, utanç vesilesi olmayın.
Gelin hep beraber İmam Mehdi’den (a.s) hediye isteyelim. O hediye de şu olsun: Ya İmam Mehdi (a.s), kendi muhabbetini bizlerin kalbinde karar kıl.
Değerli Üstat Ekber Fellahnejad’ın konuşmasının akabinde Kevser kurumları başkanı Ş. Kadir Akaras kısa bir selamlama ve teşekkür konuşması yaptı. 
Allame Tabatabaî Kur’an Nesli Derneği öğrencilerinden Mehdi ve Raziye Koca kardeşler günün anlamıyla ilgili şiirler okudurlar.  Ardından yine dernek öğretmenlerinden olan Kadir Akbalık hocamız güzel bir ilahi ile ortamı münevver ettiler. 
Son olarak da Kur’an Nesli derneğinin müdürü Ş. Veli Koca kapanış konuşması yaptı ve bu yılın doğum günü kutlaması olarak son yıl olması ve bir dahaki seneye artık zuhurun gerçekleşmesi temennilerinde bulundurlar. 
Programda yine dernek öğretmenlerimizden biri olan ve sunuculuk görevini devralan sayın Muhammed Ali Koca hocamıza teşekkürlerimizi sunarız.