Kur’an-ı Kerim’de alfabedeki harf sayısınca 29 surede Huruf-u Mukatta vardır. Huruf-u Mukatta sure başlarında kesik kesik ikisi üçü birleşik veya tek başına yazılı bulunan harflerdir. Zaten bu harfler okunurken de teker teker okunur, bir kelime gibi okunmaz.
Bu Huruf-u Mukatta harflerinin hikmet ve özellikleride kısaca şöyledir:
1-Kur’an ilahi bir mucizedir ve alfabenin aynı harflerinden yazılmıştır ve herkesin kullanımına açıktır. Eğer bundan şüphesi olan varsa bu harfleri kullanarak mucizevi sözler getirsin?
2-Bu harfler, başta zikredilen surelerin isimleridir.
3-Bu harfler Allah ile Peygamber arasındaki sırlardır.
4- Bu harfler bir nevi Allah'a yemindir.
Kur’anın 114 suresi arasında 29 suresi Huruf-u Mukatta harfleriyle başlar. Bu harflerden sonra 24 kez Kur’an’dan ve mucizesinden bahsedilir. Bakara Suresi'nin başında olduğu gibi, " «الم»"dan sonra " «ذلِكَ الْكِتابُ» zikredilir ve Kur’an'ın büyüklüğüne değinilir.
Şûrâ Suresi'nin başında «حم عسق» harfleri geçmektedir. Daha sonra şöyle buyuruluyor: كَذلِكَ يُوحِي إِلَيْكَ وَ إِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ اللَّهُ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (Ey Muhammed!) Mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah, sana ve senden öncekilere işte böyle vahyeder. Yani Allah’ın vahyi bu harfleri kullanarak yapılıyor. Bu harfler tüm beşeriyetin elinde ve kulllanımındadır. Elbette Allah bu harflerle bir kitap indirmiştir ki bu bir mucizedir. Acaba insan böyle bir kitap yazabilir mi?
Cenâb-ı Hak, yeryüzünde insan gibi yaratıkları, bu muhteşem yapısı ve her türlü güzel kuşları ve çeşit çeşit yaratıkları, rengarenk bitkileri ve çiçekleri yarattığı gibi, biz de o tas, çömlek vb. benzerlerinden yaparız. Allah ayrıca alfabenin harflerini uzun harfler, anlamlar güzel ve uyumlu sözler şeklinde sunar.
İmam Seccad bu konuda şöyle söylüyor: Kureyşliler ve Yahudiler onu haksız yere Kur’an'a yanlış isnatta bulunarak dediler ki: Kur’an sihirdir, O (Peygamber) tarafından yapılmış ve Allah'a isnat edilmiştir. Allah onlara şöyle vahyetti: Ey Muhammed, sana indirdiğimiz kitap, Huruf-u Mukatta الف- لام- م ) harflerindendir ve senin alfabenin harflerinin aynısı gibidir. (Burhan Tefsiri; cilt 1 , s. 126).