Gaziantep’te görme engelli öğrenciler, kendileri için açılan kursta Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberleyerek hafızlık eğitimi alıyorlar.
Gaziantep İl Müftülüğü öncülüğünde Şahinbey İlçe Müftülüğüne bağlı Hoşgör Fatih Kur’an Kursunda görme engelli öğrenciler için açılan kursta, Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla ezberleyen görme engelli hafızlar yetiştiriliyor.
Gaziantep’te doğuştan görme engelli 4 öğrencinin, Kur’an-ı Kerim aşkı görenleri imrendiriyor. Kur’an-ı Kerim’i öğrenme ve ezberlemede hiçbir “engel” tanımayan bu öğrenciler, hafız olmak için büyük bir gayret gösteriyorlar.
Gap Görme Engelliler İlk ve Ortaokulu öğrencilerinden Mehmet Durmuş (13), Abdulkadir Serttaş (12), Mete Han Toprak (11) ve Süleyman Timuçin (10), hem okula gidiyorlar hem de hafız olabilmek için okuldan sonra hafızlık kursuna katılıyorlar.
Görme engelli öğrenciler, hafızlık eğitimi için haftanın 6 günü 5 saat ‘Hâfızlık Temel Öğretim Programı’ eğitimi alıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Görme engellilere yönelik özel hazırlanan Braille alfabesine (kabartma yazılı) Kur’an-ı Kerim’e dokunarak gönül gözleriyle okuyan ve ezberleyen görme engelli öğrencilerin, bu azim ve gayretleri herkese örnek oluyor.
Görme engelli olmalarına rağmen parmaklarındaki dokunma hissi ile kutsal kitabımız olan ilahi mesajı okuyabilmenin ve ezberlemenin hazzına varmanın mutluluğuna erdiklerini belirten öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’i öğrenmenin, ezberlemenin hiçbir “engel” tanımadığını söylediler.
Kur’an-ı Kerim öğrenmek için hiçbir engelin olmadığının altını çizen görme engelli öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’i gönül gözüyle öğrendiklerini ve ezberlediklerini dile getirdiler.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, engellilerinde dini, manevi eğitimi alma, bu konuda uzmanlaşma, kendilerini yetiştirme, eğitim ve öğretimlerini tamamlama haklarının olduğunu, bu kapsamda görme engelliler için hafızlık kursu açtıklarını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmetinin bulunduğunu, kendilerinin de İl Müftülüğü olarak Gaziantep’te bunun temellerini 2 yıldan beri attıklarını anımsatan Çelik, engeli fark etmeksizin Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek ve hafız olmak isteyen herkesi açtıkları kursa davet etti.
Çelik, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, din hizmetlerinden toplumun tüm kesimlerinin yararlanması için engellilere yönelik yürütülen çalışmaların daha da yaygınlaşmasını hedeflediklerini ve bu kapsamda Hoşgör Fatih Kur’an Kursunda görme engelli öğrenciler için kurs açtıklarını söyledi.
Görme ve işitme engellilerin Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeleri, dini eğitimlerini alabilmeleri için müftülük bünyesinde din görevlilerine eğitim verdiklerini anımsatan Çelik, “Rabbimiz bize bu güzelliği gösterdi. Hoşgör Kur’an kursumuz özellikle son zamanda bir marka haline gelmiş kursumuzdur. Hocalarımızın ve Şahinbey ilçe müftülüğümüzün gayretleri ve özverili çalışmaları ile bu başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldular. Bizler de il müftülüğünde iki yıldan beri 13-14 kadar hocamız ile beraber hem Braille alfabesi kursu düzenledik. Hem de işaret dili ile işaret dilini öğrenme kursu düzenledik. Bugün 10 tane hocamız, bu konuda yetişmiş personelimiz olarak hazır vazife bekliyorlar.”dedi.
Engellilerinde dini ve manevi eğitimi alma, bu konuda uzmanlaşma, kendilerini yetiştirme, eğitim ve öğretimlerini de tamamlama haklarının olduğunun altını çizen Çelik, bu kapsamda görme engelliler için hafızlık kursu açtıklarını belirtti.
kaynak: iqna