El Arap Katar gazetesi Mısır'ın seçkin Kârisi merhum Abdul Basıt Abdul Samed'i 20. Yy Kur'an tilavet sultanı ünvanıyla kaydetti.
El Arap Katar gazetesi 20. Yy Kur'an tilavet sultanı ünvanıyla merhum Abdul Basıt Abdul Samed hakkında bir makale yayınladı. Makalede şöyle yazmakta: Abdul Basıt'ın kalplere hitap eden hoş ve çekici bir sesi vardı. 20. yy tilavet sultanı olarak tanınmıştı. Mısırlı bu ünlü Kâri altın sesiyle pek çok Arap ve İslam ülkesini ziyaret ederek Kur'anı Kerim tilavet etti.
Tüm okuyucular şu konuda nettir ki Abdul Basıt Abdul Samed Kur'an okuma tekniği ve kıraatı alanında Kûraların imamı (Okuyucuların öncüsü)'dır. Kısa ve özet konuşan bir insandı. Kimsenin hayatına müdahale etmezdi. Bu yumuşak insan Kur'an tilavetinde yıldız gibi parladı. Kârilerin sultanı oldu. Diğer Kûralara göre özel bir statüsü vardı.
Şeyh Abdul Basıt Abdul Samed 1927 yılında Mısır'ın Kana eyaletinde dünyaya geldi. Kur'ani bir ailede büyüdü. Büyükbabası Abdul Samed tanınmış Kur'an hafızlarından idi. Kur'anı Kerim ezberi, tecvit ve kurallarına tamamen hakimdi. Anne tarafından büyükbabası Ebu Davut , Ermenet şehri ariflerinden idi. Ayrıca Abdul Basıt Abdul Samed'in babası Kur'an tecvidine tamamen hakim idi.
Mısırlı Kâri hatıralarında şöyle nakletmiştir: 10 yaşında tüm Kur'anı Kerimi ezberlemiştim. Babamdan ve büyükbabamdan Kur'an kıraatını öğrenmek istedim. Onlar bana Tenta şehrine gitmemi ve orada Şeyh Muhammed Selim'in yanında Kur'an kıraatı ve Kur'an bilimlerini öğrenmemi söyledi. Ama yolculuk uzundu. Bu yüzden ben Kur'an kıraatını öğrenmek için Tenta şehrine gitme kararını almadan bir gün önce duydum ki üstad Muhammed Selim bu şehrin dini enstitüsünde Kur'an kıraatı tedris etmek için Ermenet şehrine gelmişti. Bunun üzerine onun yanına giderek Kur'an kıraatı bilimlerini öğrendim. Daha sonra El Şatıbiye (tecvit eğitimi alanında kitap) kitabı ezberledim.
Mısır Radyosuna Giriş
Abdul Basıt 1950 yılında Kahire'ye taşındı. 1951 yılında Mısır radyosuna geçti. İlk tilavet ettiği sûre Fatır sûresi idi. O, 1952 yılında İmam Şafii camii kârisi unvanı ve 1952 yılında Şeyh Muhammed Ali Benna yerine Kahire'de İmam Hüseyin (as) camii kârisi ünvanını aldı.
Abdul Basıt Abdul Samed'in radyoya katılmasıyla pek çok insan radyo satın aldı. Dünyanın dört bir yanından ona davetiye gönderildi. Gittiği her ülkede resmi olarak halk tarafından sevilerek kabul edildi.
Pakistan Cumhurbaşkanı onu havaalanında karşılayarak el sıkıştı. Endonezya'nın başkenti Cakarta şehrinin en büyük camisinde Kur'an tilavet etti. Caminin her bir köşesi dolmuştu. 250 bin kişi ayakta durarak onun sesini dinledi.
Abdul Basıt Evsahipliği Yapan Büyük Camiler
Şeyh Abdul Basıt'ın Kur'an tilavet ettiği en ünlü camiler Mekke'de Mescid-i Haram, Medine'de Mescid-i Nebi (saa) , Kudüs Mescid-i Aksa, Filistin El Halil'de İbrahim camii, Şam'da Emevi camii, Asya, Afrika, Amerika, Fransa, İngiltere, Hindistan ve dünyanın diğer ülkelerindeki ünlü camiler sayılabilir.
1956 yılında Suriye'de liyakat ödülü verilerek kutlandı. Malezya'da kendisine altın madalya verildi. Aynı halde Şayh Abdul Basıt'a İslami ve İslami olmayan muhtelif ülke cumhurbaşkanlarından pek çok onur ödülü verildi.
Abdul Basıt Abdul Samed'in Vefatı
Abdul Basıt yiyecek ve içeceklerine dikkat ederek diyabetle mücadele etmeye çalıştı. Karaciğerindeki iltahabın artmasıyla bu iki hastalığa karşı koyamadı ve 30 Aralık 1988 yılında Çarşamba günü gözlerini fani dünyaya yumdu. Cenaze törenine halk adına çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve kendi ülkesinin başkanları katıldı.