Katar Kur’an Parkı çeşitli bitki türlerini koruyor

Katar Kur’an Parkı çeşitli bitki türlerini koruyor

Bahçenin botanik faaliyetlerini açıklayan Katar Kuran Parkı müdürü, bahçenin Katar bitki türlerinin gelecek nesiller için korunmasındaki hayati rolünü vurguladı.

Katar Kur’an Botanik Bahçesi müdürü ‘’Nadir bitkilerin, Katar'ın yerli bitkilerinin ve Kur'an-ı Kerim ve Peygamber rivayetlerde adı geçen bitkilerin üç milyona yakın tohumu toplandı ve bu tohumlar son derece gelişmiş merkezlerde onlarca yıl saklanabiliyor’’ dedi.

Al-Halifa bu bahçede 115 türden 18 bin 500 ağaç ve çalılık koleksiyona sahip olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:  Bu yıl yaklaşık 55.000 ağaç ve çalı üretildi. Bu rakam, Katar Vakfı'nın fidanlığındaki bitki kaynaklarını koruma merkezinde muhafaza edilen, modern yöntemlerle üretilmesi planlanan toplam 100.000 ağacın bir parçasıdır. Fidanlar, parkın ağaç dikimini desteklemeye yönelik sosyal kampanyalarındaki çabalarının bir parçası olarak topluma dağıtılıyor.

Bu bahçede kimlik kartı olan 2500 bitki örneği bulunmaktadır. Bu örnekler, botanikçilerin bitkilerin bilimsel sınıflandırmasını araştırmalarına olanak tanıyarak, bahçeye sadece yerel olarak değil, dünya çapında da büyük bir hizmet sunarak, ülke içindeki ve dışındaki tüm bilim adamlarının gelip bu örneklerden yararlanmasını sağlar.

Bitki koruma merkezinin en önemli tesislerinden biri olan tohum bankası, hem Kur'an-ı Kerim'de hem de Peygamberimizin hadislerinde bahsedilen bitki türlerinin tohumlarını Katar'ın içinde ve dışından toplar.

Programlar bahçe bitkileriyle sınırlı değil, nesli tükenmekte olan yabani bitkilerin tohumlarını toplamak için Katar'daki ilgili makamlarla çalışmayı, Kur’an'daki botanik bahçe tohumlarının yanı sıra Katar'ın farklı bölgelerinde yetişen bitkileri tanımlamak için veri tabanları sağlamayı içeriyor.

Tohum bankasında yaklaşık 200 bitki türüne ait yaklaşık üç milyon tohum bulunuyor ve bu yılın başından bu yana ekosistemleri restore etmeye yönelik bir bahçe programının parçası olarak yaklaşık 35.000 yabani fide üretildi.

Bu rakam, önümüzdeki 10 yıl içinde Katar genelinde gönüllüler tarafından dikilecek olan 2,5 milyon ağacın bir parçasıdır.

Kaynak: iqna.ir