Yunan Meclisinde Kur'an Üzerine Yemin

Yunan Meclisinde Kur'an Üzerine Yemin

Yunanistan'da meclise giren üç Türk milletvekilinden birisi Kur'an üzerine yemin ederken, diğer ikisi Yunan solcular gibi dini yemin etti.

Yunanistan'da meclis göreve başlarken milletvekillerine ilk kez seküler şekilde yemin etme hakkı tanındı. SYRİZA'nın Türk vekilleri her iki tercihi de kullandı.

Yunanistan’da genel seçimlerin ardından milletvekilleri parlamentoda görevlerine başlamak için yemin etti. Radikal sol SYRİZA’nın sağcı parti Bağımsız Yunanlar Partisi ile kurduğu koalisyonun ardından toplanan parlamentoda, hem seküler hem de dini yemin töreni yapıldı. Böylece Yunan meclisinde ilk kez seküler yemin hakkı tanınmış oldu. Kimi vekiller, Başbakan Aleksis Çipras gibi, İncil’e el basmadı ve papazların önünde yemin etmedi. Kimileri ise geleneği bozmayarak dini yemini seçti.

TÜRK VEKİLLERDEN BİRİ FARKLI DAVRANDI

Azınlıkça haber sitesine göre Türk kökenli vekillerden, SYRİZA İskeçe azınlık milletvekili Hüseyin Zeybek, Kuran’a el basmayı tercih etti.

SYRİZA Rodop milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf seküler yemini seçti. Tutuklu bulunan neo-Nazi ve aşırı sağcı Altın Şafak vekilleri ise polis eşliğinde parlamentoya geldi. Ortodoks din alimlerinin de katıldığı törende Altın Şafak milletvekilleri ‘Nazi selamı’ vererek yemin etti.



Eski başbakan Samaras, diğer vekillerin aksine Başbakan Çipras geldiğinde ayağa kalkmadı. Altın Şafak milletvekilleri ise yemin ederken Nazi selamı verdi.

dunyabulteni.net