Yer ve Gök Altı Günde Mi Yaratıldı?

Yer ve Gök Altı Günde Mi Yaratıldı?

Fussilet suresinin 9 - 12. ayetlerinde göklerin ve yerin yaratılışının 8 günde olduğu ve başka ayette ise 6 günde olduğu belirtilmektedir, açıklar mısınız?

Soru:

 Fussilet suresinin 9 - 12. ayetlerinde göklerin ve yerin yaratılışının 8 günde olduğu ve başka ayette ise 6 günde olduğu belirtilmektedir, açıklar mısınız?

 Cevap:

“De ki: “Gerçekten siz, arzı iki günde yaratanı mı inkâr ediyorsunuz? Ve O’na eşler mi kılıyorsunuz? İşte O, âlemlerin Rabbidir.

Ve orada, onun üzerinde sabit dağlar oluşturdu. Ve orayı bereketli kıldı. Orada (arzda) bulunanların besinlerini (rızıklarını), dileyenler için eşit olarak dört günde takdir etti.

Sonra duman halinde olan semaya yöneldi. Sonra da ona (semaya) ve arza: “İsteyerek veya istemeyerek gelin.” dedi. İkisi de: “İsteyerek geldik.” dediler.

Böylece onları iki günde yedi kat gök olarak kaza etti (yarattı, tamamladı). Her gök katına kendi emrini vahyetti. Ve dünya semasını kandillerle muhafaza ederek süsledik. İşte bu, Azîz ve Alîm olan (Allah’ın) takdiridir.”[1]

Yaratılışın 6 günde olduğuna işaret eden ayetler, yalnızca göklerin ve yerin yaratılışıyla ilgilidir.

“O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için, Arş'ı su üzerinde iken, gökleri ve yeri altı günde yaratandır.”[2]

 Dağların sağlamlaştırılması, bereketin karar kılınması, yeryüzü ehli için yiyeceklerin yaratılması gibi şeylerin hepsi yer ve göğün yaratılmasından sonra oluşturulmuştur. Fussilet suresinin 10. ayetinde de yaratılış sonrası yapılan işlere işaret etmektedir.

Aslında 10. ayet yaratılışın tamamına işaret etmemektedir, bu ayetteki 4 günden maksat 4 mevsimdir ki yeryüzünün büyük bir bölümü bu mevcut sitem üzerine şekillenmiştir. Buna göre bu ayetin manası şu şekildedir, Allah (c.c.) iki günde yeryüzünü yarattı ve yeryüzüne ait olan işleri de 4 mevsimde mukadder etti ve duman halinde olan gökleri de iki günde şekillendirdi, dolayısıyla bu ayetin diğer ayetten hiçbir farklılığı yoktur.[3]

 

 

 



[1] Fussilet 9-12

[2] Hud 7

[3] El-Mizan C17 S364