Ünlü Kıraat Üstadı Dr. Ahmed Nuayne İle Sohbet

Ünlü Kıraat Üstadı Dr. Ahmed Nuayne İle Sohbet

Ünlü Kıraat Üstadı Dr. Ahmed Nuayne İle Yapılan Röportaj

Ünlü Kıraat Üstadı Dr. Ahmed Nuayne ile sohbet

Sayın üstat! Kaç yaşındasınız? Nerede dünyaya geldiniz? Nerede ikamet etmektesiniz ve tahsiliniz nedir?

Ben Dr. Ahmed Nuayne, 60 yaşımdayım. Mısır’ın Metubes şehrinde dünyaya geldim. Şimdi de Mısır’ın başkenti Kahire’de oturmaktayım.

İskenderiye üniversitesinde yüksek lisansımı aldım ve şu anda çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalışmaktayım.

Kendinizden başka, Mısır kıraat üstatlarından üçünü sayar mısınız?

Eski karilerden, Muhammed Rifat, Mustafa İsmail ve Ebulayneyn Şuayşe’yi ve yeni karilerden ise Şehhat Muhammed Enver, Muhammed Elleysi ve Muhammed Abdulvahhab Tantavi’yi sayabilirim.

İslam İnkılabı rehberiyle olan görüşmelerinizden ve yaptığınız tilavetlerden bir hatıranız var mı?

Bu benim İran’a üçüncü ziyaretim. Önceki her iki gelişimde de İslam İnkılabı rehberiyle görüşme şansı buldum. Birinci gelişimden şu hatırayı anlatabilirim: Akşam namazında Ayetullah Hamaneyi’nin evindeydik. Akşam ve Yatsı namazını onun arkasında kıldıktan sonra tilavet etmem istendi. Ayetullah Hamaneyi kendi özel yerlerinde oturdular ve bende kıraat ettim. Ayetullah Hamaneyi bana dedi: ‘Siz, Mustafa İsmail gibi tilavet ediyorsunuz ve sesiniz ona çok benziyor. Ama tam onun tilaveti değil ve kendinizden de nağmeler ekliyorsunuz.’ Sonra benden Mustafa İsmail’in vefatı, nerede vefat ettiği, nasıl bir şahsiyete sahip olduğu ve vefatından ne kadar geçtiği konularında sorular sordu.

Sizin önceki yolculuklarınızdan birisinde Ayetullah Hamaneyi’den bir cübbe hediye aldığınızı biliyoruz. Acaba güzel tilavetinizden dolayı mı size hediye ettiler?

Ben sadece bir cübbe değil, yeşil bir atkı da ondan aldım. Nedeni de şu: Ben Ayetullah Hamaneyi’ye seyit olduğumu ve soyumun İmam Hasan’a (a.s) vardığını söyleyince o da bana açık renk bir cübbe ve yeşil renk bir atkı hediye ettiler.

İran’ın değişik yerlerinde tilavet ettiniz, acaba bu şehirlerden ve tilavetlerden hatıranız var mı?

Ben Buşehr, Urumiye, Şiraz, İsfahan, Kum, Meşhet, Zahidan, Ehvaz, Lar, Bender Abbas, Senendec, Yezd, Kirman, Refsencan ve birçok şehre yolculuk yaptım. Ama en güzel hatıralarım mukaddes ziyaretlerin bulunduğu şehirlerde oldu. Özellikle Meşhed’de İmam Rıza’nın (a.s) hareminde kudsi ve nurlu bir ortam gördüm. Aynı şekilde Mukaddes Kum şehrinde ve Hz. Masume’nin (s.a) hareminde güzel manevi bir ortam gördüm. Şiraz’da Şah Çerağ’ın ziyaret yerinin de başka bir maneviyatı vardı.

Gittiğiniz her bölgede İranlı kariler de tilavet etmekteydiler. Onlar ve gelecekleri hakkındaki görüşünüz nedir?

Ben bu üçüncü gelişimle birlikte İranlı karilerin tilavetlerinde gelişmeler görüyorum ve onların tilavetleri yüksek derecede tilavetlerdir. Her geçen günde tilavetlerinin geliştiğini görmekteyim. Ben onları her zaman teşvik ediyorum ve onlar için dua ediyorum. İnşaallah gelecekte Mısırlı üstatlarla aynı derecede olacaklardır.

Üstat Abdulbasit’ten bir hatıranız var mı?

Ben ilk başlarda onunla kıraat etmekteydim ve tilavetimi onun gibi yapmaya çalışmaktaydım. O üstatlığının en üst derecesindeydi ve ben henüz yeni kıraate başlamıştım. Sekiz yıl çeşitli münasebetler de birlikte olduk. Ben onu güzel kalpli, güzel ahlaklı ve Kur’an ahlakına süslenmiş olarak gördüm. Tabi ki üstat Mustafa İsmail’in benim yanımda başka yeri vardır.

Üstat Muhammed Sıddık Minşavi’den hatıranız var mı?

Ben 30 yıldan fazladır Muhammed Sıddık Minşavi’nin adı ve tilavetleriyle aşinalığım vardır. Ben on yaşında olduğumdan beri yani 1969 yılından bu tarafa onun tilavetlerini dinlemekteyim. Minşavi, İskenderiye camiinde tilavet etmekteydi ve ben onunla mektuplaşarak ondan dersler almaktaydım.

Son olarak Üstat Mustafa İsmail’den bir hatıra anlatır mısınız?

Ben çocukluğumdan beri Üstat Mustafa İsmail’i dinlemekteyim. Benim doğduğum şehir olan Metubes’e gelmekteydi ve orada tilavet ettiğinde gider ve onu dinlerdim. Ben sonraları İskenderiye’ye geldiğimde üstat Mustafa İsmail’de oraya çok gelmekte ve tilavetler etmekteydi. 1970 yılında onunla tanıştım ve sekiz yıl boyunca hep yanındaydım ve nereye gitse onunla gitmekteydim.

Üstat Farsça birkaç kelime söyleyebilir misiniz?

Muteşekkirem, hayli memnun.