Umman’ın Milli Hattatı Hayatını Kaybetti

Umman’ın Milli Hattatı Hayatını Kaybetti

Umman’ın seçkin hattatlarından, ömrünün on iki yılını Umman’ın milli mushafını yazmakla geçiren, Salim bin Halefan el-Beluşi hakkın rahmetine kavuştu.

Umman’ın ilk el yazması milli mushafı hicri 1424 (2003 M.) Ramazan ayında basıldı. Ancak Umman’ın en meşhur Arap hattat hocası Salim bin Halefan el-Beluşi o nüshayı yeniden yazmaya başladı ve on iki yıl sonra Kur’an’ı Kerimin el yazmasını tamamladı.

Bu Kur’an, doğal ceylan derisi ile kaplanmış, bakır, altın ve gümüş suyu ile İslami süslemeler yapılmış ve 604 sayfadır. Ağırlığı 25 kilogram, 75–55 santimetre boyutlarına sahip ve uzunluğu bir buçuk metre olan ahşap kapta saklanmaktadır.

Bu nüshanın tüm aşamaları, sayfa düzeni ve süslemeleri Ummanlı hattat ve sanatçılar aracılığıyla yapıldı. Umman Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı, bu el yazması Kur’an’ın çeşitli hacim ve boyutlarda, Umman’da ve Umman’ın dışındaki mescitlere yayıncılık ve dağıtım işlerini üstlendi.

Umman’ın en meşhur hattatlarından olan Salim bin Halefan el-Beluşi 1960 yılında el-Cenin bölgesinde Karyat şehrinde dünyaya geldi.

Beluşi, arap hattını Mısır’da askeri okulda öğrendi. 1992 yılından hayatta olduğu zamana kadar Umman’da hat öğretmeni olarak eğitim veriyordu. Kendisi Arap hat yazısı alanında ders kitabı yazmış ve kitabı ilmi bir ders kitabı olarak okutuluyor.