Timurlenk Kur'anı büyük nadir elyazmaları arasındadır

Timurlenk Kur'anı büyük nadir elyazmaları arasındadır

Timurlenk mushafı en büyük nadir elyazması Kur'anı kerim'dir. Yazım tarihi miladi 15. yy dayanmaktadır.

 Timurlenk musafı olarak bilinen Kur'an el yazması en büyük elyazma Kur'an nüshalarından biri olarak kabul edilmektedir. Yazımı miladi 15. yy dayanmaktadır. Bu Kur'an nüshasını taşımak için el arabasına ihtiyaç vardır.

Bu Kur'anın iki sayfası 22 Ekim'de Wahington'da açılacak "Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri"sergisinde sergiye sunulacak. Timurlenk Kur'anının her bir sayfasının boyutu 1,5 -2 metredir. Hatların birbirinden aralığı 20 ila 22 cm'dir.

Kur'an elyazmaları alanında aktivistlerinden birisi olan Masume Ferhad bu konu hakkında 'Bu iki Kur'an sayfasının duyulmaya değer hikayesi vardır; bir şahıs Timurlenk'e elyazması bir Kur'anı Kerim hediye eder. Ama bu Kur'anı Kerim bir mühür kutusunda yer alabilecek kadar küçüktür. Bu eser Timur'un hoşuna gitmez.

Bu yüzden bu Kur'anı yazan hattat Ömer Akta bir kez daha Timurlenk'in dikkatini çekmek için Kur'anın büyük nüshasını yazar. Bu eser Timur'un hoşuna gider ve onu ödüllendirir.

Amerika'da ilk nadir elyazması Kur'anı Kerim sergisi Türkiye Koç Holding Şirketi çabasıyla İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenmekte. Bu Kur'an nüshası 17 yy kadar uzanan İslam sanatının görkemini gözler önüne sermektedir.

Wahington'da en büyük nadir elyazma Kur'anı Kerim sergisi kapılarını 21 Ekim'de kapılarını basın mensuplarına açtı.Washington Smithsonian Enstitüsü Freer and Sacler Müzesi salonunda düzenlenen sergi Cumartesi günü açıldı.