Tahran’da Kur'an'ı Kerim’in Yankılanması

Tahran’da Kur'an'ı Kerim’in Yankılanması

Kur'an'ı Kerim, insanların dünya ahiret, yaşamları içen en mükemmel programları için en büyük ve en mükemmel semavi ve ilahi kitaptır.

Kur'an'ı Kerim, insanların dünya ahiret, yaşamları içen en mükemmel programları için en büyük ve en mükemmel semavi ve ilahi kitaptır. Kur'an'ı Kerim yüce ve derin cazibesi olan ilahi bir kitaptır ve kendisinden önce gelen tüm ilahi kitaplardan üstündür. Bu semavi kitabın nazil oluşu ve yaygınlaşması üzerinden zaman geçtikçe daha da tazelik kazanıyor, zira yüce Allah bu kitabı belli bir zaman ve belli bir mekan ve belli bir halk kitlesi için göndermedi.

Bu ilahi kitap her zaman, her yerde ve tüm insanlar için taze ve geçerlidir. Kur'an'ı Kerim yaşam programıdır. Bu yüzden insanlar bu ilahi kitaba yönelmek ve içindeki tealime uymakla bireysel ve sosyal yaşamları ve beşeri tüm durumlar için daha iyi hali ve geleceği inşa edebilir ve yine bunu daha ileriki kuşaklara ve çağlara da armağan edebilir.

Bu ebedi kitabın önemine önem katan şey ise diğer semavi kitapların aksine tarih boyunca asla tahrifata uğramamış olması ve düşmanların şerrinden korunmasıdır. Kur'an'ı Kerim hidayet kitabı ve Allah resulünün (sav) en büyük mucizesi olarak Müslümanların arasında özel bir yeri vardır. Kur'an'ı Kerim’i tilavet etmek ve ezberlemek ve kavramları ve ayetleri üzerinde düşünmek, bu semavi kitabı idrak etme ve ona uymanın ön hazırlığıdır. Bu yüzden tarih boyunca Kur'an'ı Kerim üzerine yapılan tüm araştırmalara paralel olarak Kur'an'ı Kerim’in hoş bir sesle tilaveti ve derin ayetlerinin ezberlenmesi büyük ilgi görmüş ve dünya genelinde bu iki alanda İslam toplumu değerli şahsiyetlere şahit olmuştur.

İran’da İslam inkılabı zafere kavuştuktan sonar, Kur'an'ı Kerim tilaveti ve ezberi ciddi bir şekilde gündeme alındı. İran ayrıca her yıl uluslararası düzeyde Kur'an'ı Kerim yarışmaları düzenleyerek Kur'an'ı Kerim araştırmacılarını, karilerini ve hafızlarını İslam dünyasına tanıtmakta önemli rol ifa etmiştir. 31. Uluslararası Kur'an'ı Kerim yarışmaları 26 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında dünyanın 71 ülkesinden, Afrika’nın kuzeyinden Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan çeşitli kıtalardan kari ve hafızların katılımı ile düzenlendi ve müslümanların vahdetinden güzel bir örnek ortaya koydu. Bu yarışmalar her yıl İran’da düzenlenirken, İslam dünyasının da en önemli Kurani faaliyetlerinden biri olarak biliniyor.

Mısırlı seçkin kari ve 31. Uluslararası Kur'an'ı Kerim yarışmalarında tilavet dalında hakemlik yapan Şeyh Muhammed Abdulvahab Tantavi, yarışmalar hakkında şöyle diyor: Hepimiz Hz. Muhammed’in ( sav) ümmetiyiz ve Kur'an'ı Kerim ehli olan insanlar bu semavi kitabın sayesinde İslam ülkeleri arasında dini çatlakları ve gerginlikleri ortadan kaldırmak ve tek ve birlik içinde bir ümmet oluşturmakla yükümlüdür.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden karilerin ve hafızların geniş çaplı katılımı ve yoğun ilgisi bu yarışmaların en belirlgin özelliklerden sayılır. İslami İran Kurani faaliyetlerin düzenlenmesi ve Kur'an'ı Kerim maarifi ve Kurani kültürün yaygınlaştırılmasında her zaman başı çekiyor ve bu alanda öncü ülkedir. Gerçekte İranlıların Kur'an'ı Kerim ve Kurani faaliyetlere özen göstermesi takdire şayandır. Mısırlı tilavet dalında diğer hakem Ahmet Ahmet Nuayna de Kur'an'ı Kerim’in yüce Allah’ın en büyük mucizesi olduğunu belirterek, bu kitabın üzerinde düşünmek ve müslüman düşünürlerin araştırmaları ile beraber her gün bu semavi kitabın yeni bir boyutu ortaya çıktığını ve bilim adamlarını hayrete düşürdüğünü belirtti. Mısırlı hakem sözlerini şöyle sürdürdü:

Kur'an'ı Kerim mucizeleri de bu semavi kitabın özelliklerindendir ve ta eskilerden ulema ve düşünürlerin ilgi odağında olmuştur. Bunlara Zümer suresinin 6. Ayetinde ceninle ilgili koyuna işaret etmek mümkün ki şöyle diyor: Sizi de annelerinizin karınlarında üç katlı karanlık içinde çeşitli safhalardan geçirerek yaratıyor. İşte bu yaratıcı, Rabbiniz Allah'tır. Bu ayette insanın ana rahiminde tedrici bir şekilde gelişmesi ve büyümesi ve üç karanlık ortam olan karın, rahim ve cenin kaplayan perdeden söz ediliyor, ki bu da Kur'an'ı Kerim’in cenin biliminde mucizesidir. Mısırlı kari ve hakem ayrıca insan yaratılışının Kur'an'ı Kerim’de yer alan ve genetik biliminde de ispat edilen bir başka merhalesine de işaret ederek şöyle dedi: Müminun suresinin 12 ile 14. Ayetlerinde de şöyle okumaktayız: Andolsun biz insanı, çamurdan (süzülüp çıkarılmış) bir özden yarattık. Sonra onu sağlam bir karargâhta nutfe haline getirdik. Sonra nutfeyi alaka (aşılanmış yumurta) yaptık.

Peşinden, alakayı, bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere (iskelete) çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir. 31. Uluslararası Kur'an'ı Kerim yarışmalarına katılan Ugandalı kari Abdulbasız Muhammed Abdi de şöyle konuştu: Ben ilk kez İran İslam cumhuriyetine geliyor, fakat eminim kader bir kez daha beni bu topraklara geri getirecek. İmam Humeyni (ra) aşkı, kolay kolay kalbimden çıkacak bir şey değil ve kendisine olan sevgim ve ayrıca İran milletinin konukseverliği beni İran’a dönmeye ve hatta burada yaşamaya teşvik ediyor.

Kim İran İslam Cumhuriyeti nizamının nasıl inşa edildiğini öğrenir ve bu inkılabın ulu lideri ile tanışırsa, kesinlikle ilahi kitabın bu milletin nezdinde neden önemli olduğunu da anlayacaktır. İran milletinin ruhu ve kabli Kur'an'ı Kerim’le bütünleşmiş ve bu denli azametli yarışmaların düzenlenmesi bunun işaretidir. Bosna Hersek’ten 31. Uluslararası Kur'an'ı Kerim yarışmalarına katılan elektrik mühendisi ve Kur'an'ı Kerim’in tümünün hafızı Haris Taşurbu da sözlerinde Kur'an'ı Kerim öğretilerine özen göstermeye vurgu yaparak şöyle konuştu: Kur'an'ı Kerim’e amel etmek günümüz dünyasının tüm sorunlarının çözüm yoludur.

Ben eğer bir politikacı olsaydım, bu inancı yaygınlaştırırdım ki bir tek basit bir kanunla daha iyi bir dünya inşa etmek mümkün ve bu kanun, Kur'an'ı Kerim tealimine uymaktır. Kur'an'ı Kerim’de her şey var ve tüm soruların cevabını ve tüm gereksinimlerinizi bulabilirsiniz. Daha da önemlisi, Kur'an'ı Kerim’in insan yaşamına kazandırdığı huzurdur.  

İslam inkılabı rehberi Ayetullah Hamanei’nin tabiri ile Kur'an'ı Kerim yarışmalarını düzenlemenin amacı bu semavi kitabın hakikatine ulaşmaktır. Ayetullah Hamanei şöyle buyuruyor: Bu yarışmalar ve bu oturumlar Kur'an'ı Kerim’i gündeme getirmek ve hakikatine ve ruhuna yakınlaşmak için bir bahanedir. Tilavet de Kur'an'ı Kerim hakikatine ulaşma aracıdır. Kur'an'ı Kerim maarifini öğrenmek, Kur'an'ı Kerim sayesinde bireysel ve sosyal yaşamı şekillendirmek, bunlar hedeftir. Gerçekten de eğer beşeri toplumlarda Kur'an'ı Kerim hakim olursa bu hem dünyevi saadete ve hem manevi derecelere vesile olur. Kur'an'ı Kerim insanları ruhsi sağlık ve güvenliğe kavuşturur.

Kur'an'ı Kerim doğru yaşama ve izzet yolunu ve saadetli bir yaşam sürdürme tarzını gösterir. Bizler Kur'an'ı Kerim’den uzaklaştık. Eğer Kur'an'ı Kerim’le tanışırsak, Kur'an'ı Kerim maarifi ile alışırız ve aramızdaki mesafeyi ölçerek daha hızla hareket ederiz, yolumuz da daha aydın olur. Hedef budur. Kur'an'ı Kerim müslümanlardan İslam dinine tam iman etmeyi ve bu büyük dinin ahkamına uymayı yaşamlarından en önemli hedefleri olarak belirlemelerini ve İslam sayesinde birlik ve beraberliğe ve izzete kavuşmayı istiyor. Kur'an'ı Kerim yarışmalarının düzenlenmesini müslüman toplumların vahdeti doğrultusunda değerlendiren Ayetullah Hamanei şöyle diyor:

Burada toplanan bu kalabalık ve şu başlattığınız yarışma, müslümanların birliğinin küçük bir örneğidir. Bunun kıymetini bilin. Şu bir araya toplanmak ve bir birinizle alışmanın ve uzlaşmanı kıymetini bilin. Bakın hepiniz Kur'an'ı Kerim’e aşıksınız. Hepiniz Kur'an'ı Kerim’e gönül vermişsiniz. Bu küçümsenecek bir şey değil, bu büyük bir ortak paydadır. Bu tüm anlaşmazlıkların üstündedir. 31. Uluslararası Kur'an'ı Kerim yarışmaları jüri heyetinin kararına göre tilavet dalında İran’dan Cafer Ferdi birinci seçilirken, Filipinler’den Muhammed Asger ikinci ve Mısır’dan Mahmut Muhammed Yusuf İbrahim üçüncü oldu.

Kur'an'ı Kerim ezberleme dalında ise yine İran’dan Behzad Hejberi birinci, Mısır’dan Abdulkadir Abdulaziz ikinci ve Afganistan’dan Mutiullah Mutmain üçüncü oldu. Yarışmalarda ayrıca Kur'an'ı Kerim araştırmacıları arasında İran’dan Ali Gazenferi birinci Yemen’den bayan Susen Abdullah Efzeli ikinci ve İran’dan Muhammed Fakir Meybudi üçüncü oldu. Şeyh Tusi şöyle anlatıyor: İmam Hadi’den (sa) sorduk: nasıl olur Kur'an'ı Kerim yaygınlaştırma ve tebliğ sayesinde sürekli tazeleniyor? O hazret şöyle buyurdu: Yüce Allah Kur'an'ı Kerim’i belli bir zaman veya özel bir halk kesimi için nazil etmedi, Kur'an'ı Kerim her zaman için tazedir ve kıyamet gününe dek her kavmin nezdinde de taze sayılır.