Saraybosna’da Asırlık Seccadeler Sergisi Düzenlendi

Saraybosna’da Asırlık Seccadeler Sergisi Düzenlendi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi camilerde, 18. ve 19. yüzyıllarda kullanılan farklı renk ve desenlerde asırlık seccade ve kilimler, eşsiz bir koleksiyonda bir araya geldi.

''Dünya Bülteni'' haber sitesinin haberine göre Saraybosna'daki 40 farklı camide, farklı tarihlerde kullanılan seccade ve kilimler, tarihi Gazi Hüsrev Bey Hanikahı'nda açılan sergide Saraybosnalılarla buluştu.

Renkleri, motifleri, işçilikleri ile adeta tarihe ışık tutan seccadeler, hikayeleriyle de ilgi çekiyor.

Seccade koleksiyonu, "Islamic Arts" isimli derginin genel yayın yönetmeni Kenan Surkovic ile Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Haris Dervisevic'in çabaları ile oluşturuldu.

Araştırmaları sonucunda o dönemdeki tüm seccadelerin Saraybosna camilerine Batı Anadolu'dan geldiğini tespit ettiklerini belirten Dervisevic, "Bosna'da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü dönemde, bu seccadelere talebin yoğun olduğunu düşünüyoruz. Ya belli dükkânlardan sipariş ediliyordu, ya da buradaki halk İstanbul'a gidip satın alıyordu. Bunlar çok değerli ve sanatsal eserler." ifadesini kullandı.

Koleksiyondaki tüm seccade ve kilimlerin yün ve ipekten klasik yöntemle yapıldığını anlatan Dervisevic, işlemelerde daha çok kırmızı, yeşil, sarı ve mavi renklerinin kullandığını söyledi.

Dervisevic, koleksiyondaki seccadelerin en eskisinin 18. yüzyıla ait olduğunu belirterek, bu seccadenin Saraybosna'da çıkan bir yangın sırasında hasar gördüğünü ve daha sonra deri ile onarıldığını aktardı.

Mavi işlemeli bu seccadenin bir benzerinin Londra'daki Victoria Albert Müzesi'nde bulunduğuna dikkati çeken Dervisevic, "Bu eserler son derece değerli ve önemli. Biz bu eserleri koruyoruz. Hepsinin ayrı bir değeri ve anlamı var." diye konuştu.