Oruçlu Müminlere Kuran-ı Kerim’den Bazı Ayetler 2

Oruçlu Müminlere Kuran-ı Kerim’den Bazı Ayetler 2

Sohbetimize Bakara suresinin 184. ayetinin bir başka bölümü ile devam ediyoruz. Ayette şöyle okumaktayız:

و من تطوع خیرا" فهو خیر له

Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir.

Değerli dostlar, Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir, ibaresi aslında Kuran-ı Kerim’in kemal peşinde olanlara tanıttığı bir terbiye ve davranış ilkesinin ifadesidir.

Yüce Allah sürekli insanları ibadet ve diğer hayır amellerle kendilerini Allah katına yakınlaştırmayı tavsiye etmiştir. Bu yüzden kim infak ve kullara hizmet etmek gibi ister farz ister müstahap, hayır amelleri gönül rızası ile yerine getirirse en başta kendisi bu hayır amellerin faydasından yararlanır. Nitekim bu tür ameller kulu Allah katına yaklaştırır ve dünyevi ve uhrevi saadeti beraberinde getirir.

Rivayetlere göre evliyalardan biri, ne zaman bir yoksula maddi veya manevi her hangi bir yardımda bulunursa, yardımı gören kişi teşekkür etmeden bu evliya ondan teşekkür eder ve şöyle dermiş: Senin benim üzerimde hakkın var, çünkü talebinde aslında bana yüce Allah katına yakınlaşma ve kendime sevap yazdırma fırsatı verdin.

 

Kuran-ı Kerim fidyeyi farz kılmakla birlikte yüce Allah’ın bu sözünü pekiştirmiş oluyor.

Değerli dostlar fidye demek, yoksulların çeşitli gerekçeler yüzünden oruç tutamayan ve bir sonraki ramazan ayına kadar kazasını yerine getiremeyen insanlarca doyurulmasıdır. Kuran-ı Kerim oruç yerine yoksullara yardım etmeyi ifade ettikten sonra oruç tutamayan insanları daha fazla hayır ve sevaba davet ediyor ve onlardan bu kadarlık infakla yetinmemelerini buyuruyor. Çünkü infak, hayır ve bereket sebebidir ve faydası, herkesten önce, bu ameli yapan kimseye yetmektedir.

Rivayetler ve hadisler de oruç tutmaktan muaf olan mümin kulları, infaka, halka hizmet etmeye ve özellikle ramazan ayında yoksulları doyurmaya teşvik etmektedir. İmam Rıza’dan (sa) şu rivayet nakledilir:

Kim iftar vakti yoksullara ve muhtaç insanlara hatta bir parça ekmek sadaka verecek olursa, yüce Allah onun günahlarını siler ve bir kulu serbest bırakma sevabını onun amel karnesine yazar.