Nijeryalı Şii Lider Hakkında Zekiye Zekzaki’den Gelen Son Haberler

Nijeryalı Şii Lider Hakkında Zekiye Zekzaki’den Gelen Son Haberler

Uluslararası Kur’an haber Ajansı (Iqna) Şeyh Zekzaki’nin üvey kızı Zekiye Zekzaki ile onun son durumu hakkında özel bir ropörtaj yaptığını duyurdu.

Uluslararası Kur’an haber Ajansı (Iqna) Şeyh Zekzaki’nin üvey kızı Zekiye Zekzaki ile onun son durumu hakkında özel bir ropörtaj yaptığını duyurdu.Nijerya ordusu Şeyh Zekzaki’nin evine saldırdı. Üç oğlu ve kızkardeşini şehit ettikten sonra ona ve eşinin üzerine ateş açarak bilinmeyen bir mekana naklettiler. Şeyh Zekzaki kimdi ve Nijerya hükümeti neden ondan korkmakta idi?

Saldırının erken saatlerinde medya ve basın şu bilgileri yansıttı: Bu ülke şii din adamlarından Nijerya İslami hareket lideri İbrahim Yakup Zekzaki 1953 yılında dünyaya geldi. O ekonomi bölümünden mezun oldu. 80-90 yıllarında birkaç kez hapise düştü. Üç oğlu 2014 Kudüs günü yürüyüşünde şehit oldu.

O faaliyetlerine 1980 yılında başladı. Bu süre içerisinde 8 ila 12 milyon Nijeryalı onun sayesinde şii oldu. Buda bazı aşırı İslamcı grupların ona saldırımasına neden oldu. Aynı halde O Ehlibeyt Dünya Meclisi Genel Kurulu üyesidir.

Nijeryalı Şii Lider Hakkında Zekiye Zekzaki’den Gelen Son Haberler

Vahabi Suudi Arabistan destekli Boko Haram terörist grubu Nijerya şiilerine karşı şii karşıtı operasyonlarına devam ettiler. Bu yüzden 12 Aralık 2015 yılınada Nijerya ordusunun şiilere saldırısı sonucu üç oğlu şehit oldu kendisi ve eşi yaralanarak tutuklandı.

Şeyh Zekzaki’nin üvey kızı Zekiye Zekzaki Uluslararası Kur’an haber Ajansı (Iqna) ile yaptığı ropörtajda şeyhin son sağlık durumu ile ilgili şunları söyledi: Şeyh ve eşi (Zeynep İbrahim) hastanede müşahade altındandır. Bir süre önce İslam Konseyi Derneği avukatlarından üç kişi ve iki Hıristiyan onunla mülâkat talebinde bulundu.

1 Nisan 2016 ‘da hapis bulunduğu hastanede onunla mülâkat izni verildi. Ama hiçbir şekilde canlı telefon görüşmesi ve ropörtaj gerçekleşmedi. Bu yıl 1 Nisan’dan beri ondan haber alınamamaktadır.

Şeyh Zekzaki’nin yeğeni onun sağlık durumunu şöyle tarif etti: Bir gözü zarar görmüş ve diğer gözü çok iyi görmüyor. Ayaklarını hareket ettiremiyor ve yürüyemiyor. Midesinde bir kurşun var ve çıkaramıyorlar. Birkaç ameliyat geçirdi ama birkaç ameliya daha geçirmesi gerekiyor.Nijeryalı şii liderin üvey kızı ordunun şiilere saldırısının Kerbela olayına benzeterek ‘ evimize geldikleri zaman annemin başörtüsünü çıkarmasını isteyerek ateş etmeye başladılar. Ve başörtüsünü çıkarmaya çalıştılar. Kerbela olayı gibi olduğunu tam olarak söyleyemem ama benzerdi’ dedi.

Aynı halde Zekzaki mahkeme üyelerinin hepsinin Vahabi olduğunu bununda onların adalet istemediklerinin göstergesi olduğunu belirterek bu mahkemenin bir çeşit inancın teftişi mahkemesi olduğunu söyledi.

O daha sonra babasının Zaraya’da tutuklanmasından sonra ülke genelindeki şiilerin Zaraya’ya gelmek istediklerini beyan ederek ordunun şehre giden yolları kapattığını insanların cep telefonlarını aradıklarını ve şeyhin, İmam Humeyni (ra)’nin veya İslam İnkılabı Liderinin resmini buldukları zaman o kişiye ateş ederek şehit ettiklerini söyledi.