Neden Kur’an Okumalıyız?

Neden Kur’an Okumalıyız?

Cevap: Şimdiye kadar birçok yolculuk yapmış ya da bir adrese gitmişizdir. Eğer dikkat edersek yollarda ve caddelerde levhalar ve tabelalar vardır ve bunlar bizim istediğimiz yere ulaşmamıza yardımcı olurlar. Bu tabelalara dikkat etmezsek yolumuzu bulmak oldukça zor olur, belki de kendimizi bir vadinin ortasında buluruz. Kur’an ayetleri de tıpkı bu tabelalar gibi bize doğru yaşamanın yollarını gösterirler ve bu ayetler sayesinde Allah ile irtibat kurabiliriz.

Kur’an sayesinde doğru bir anlayışa sahip olabiliriz. Geçmiş ümmetlerin yaptığı ibretli kıssalardan ders alabiliriz. Başkalarının yanlış düşüncelerinden kendimizi koruyabiliriz. Kendimizi düşüncelerin köleliğinden kurtarırız. Hayatı kendimiz ve başkaları için güzelleştirmiş oluruz.

Burada Kur’an hakkında ayetlere ve rivayetlere de yer vermek gerekir.

"O kitap (Kur'ân); onda asla şüphe yoktur. O, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir" (Bakara, 2).
"Gerçekten size Allah'tan bir nur, apaçık bir kitap geldi. Rızasını arayanı Allah onunla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır, dosdoğru bir yola iletir" (Mâide 15, 16).

"Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir. De ki: Ancak Allah'ın lûtfuf ve rahmetiyle, işte bunlarla sevinsinler. Bu onların (dünya malı olarak) topladıklarından daha hayırlıdır" (Yunus, 57, 58).

Hz.Resulullah (s.a.a) : “Ümmetimin en faziletli ibadeti Kur’an okumaktır.  Kenz’ul Emmal c.1/ s.511

İmam Cafer Sadık (a.s): “Gök ehli, dünya halkının ışıltılı yıldızları seyrettiği gibi Kur’an tilavet edilen evdeki Müslüman’ı, seyreder.”

"Sizin en hayirliniz, Kur'an’ı Kerimi öğrenen ve öğretendir." (Buhari, 5027; Ebû Dâvud, 1452.)