Mutahhari, Düşünce Sistemini Yeniden İnşa Etti

Mutahhari, Düşünce Sistemini Yeniden İnşa Etti

Şehit Mutahhari’nin ilmi mirası sadece ülkemiz ile sınırlı kalmamıştır...

Uzmanlar Meclisi üyesi ve İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, Şehit Mutahhari Bilim ve Kültür Vakfı üyeleri ile bir araya geldi.
 

Şehit Mutahhari'nin eşsiz düşünce sistemini derk etmek için şehidin yaşadığı dönemi iyi analiz etmek gerekir diyen Ayetullah Misbah Yezdi;


"Muhattari'nin yaşadığı dönemde ülkenin durumu öylesi bir çizgiye doğru kaymaktaydı ki eğer inkılap olmasaydı bugün burada İslami maarif adına bir şey baki kalmazdı. Özellikle İslam ve din düşmanlarının saldırılarına maruz kalmış gençler düşünme yetisini kaybetmiş olurdu" dedi.


Ayetullah Misbah Yezdi konuşmasına şöyle devam etti:


"Şehit Mutahhari'nin ilmi mirası sadece ülkemiz ile sınırlı kalmamış sınırları aşarak dünyanın her yerinde hak ve hakikate susamış gönülleri sirab etmiştir.  
 

Mutahhari İslam için şükür gerektiren ilahi bir nimettir. Bizler sadece görünür ve somut nimetlere teveccüh ettiğimiz için manevi nimetlerden gafiliz. Murahahri'nin varlığı bizler için büyük bir nimettir. Bunun değeri bilmeli ve en doğru şekilde tanıtmalıyız. Şehit Mutahhari'nin ilmi yönü bile birçok boyuta sahipti. Onlardan biri şehidin felsefi ve akli ilimlere hâkimiyetiydi.
 

Mutahhari'nin zamanında İslami değerler ve ilimlere görülmemiş saldırılar vardı. Hatta havzalarda bile ümitsiz bir hava hâkimdi. Ama şehit Mutahhari İslami maarif ve ilimler alanındaki ustalığı sayesinde tüm saldırılara karşı durmuş ve yöneltilen her eleştiri ve sorulara akılları hayretler içerisinde bırakacak yanıtlar vermiştir. Bugün temellerini Mutahhari'nin attığı akıl ve felsefe medresesi ile her soruya cevap verecek dinamik bir güce sahibiz.
 

İnkılap önce havzaların yetkisi sadece halkın namaz, oruç, zekât gibi gündelik belirli fıkhi sorularına yanıt vermekle sınırlıydı. Felsefe başta olmak üzere diğer maariflerden haber yoktu. Böyle bir zamanda basiretli ve akıl adamı olan birine ihtiyaç vardı ki şehit, o boşluğu fazlası ile doldurdu.

Şah zamanında bu topraklarda İslami emirlere göre hükmedecek bir hükümetin kurulması düşüncesi sadece bir hayalden ibaretti. İşte böyle bir zamanda merhum İmam Humeyni'nin rehberliği ve şehit Mutahhari gibi isimlerin etkisi ile İslam devleti teşkil edildi.


Şehidin düşüncelerini yaymak adına sizlerin başlatmış olduğu bu hareket çok kutsal ve önemli ayrıca takdire şayandır. Biz Mutahhari gibi bir nimeti bize bahşettiği için Allah'a sonsuz şükür ediyoruz."

 

Ehlader