Mustafa İsmail’in Hayatı (1905-1978)

Mustafa İsmail Kur’an okumak için yirmi beş ülkeye yolculuk yaptı.

Mustafa İsmail’in Hayatı (1905-1978)

Mısır’lı üstat Mustafa İsmail, kendisine has olan okuma şekli ve yeteneğiyle tüm Mısır ve İslam âleminde tanınmakta ve beğeniyle dinlenilmektedir. Kur’an makamlarındaki üstün becerilerinden dolayı kıraat dünyasının bir numarası olarak bilinmektedir.

Kur’an tilavetindeki büyük yeteneği dinleyiciyi coşturmakta ve kalplere nur salmaktadır. Kur’an’i makamlar içerisindeki yeteneği, bir makamdan makama geçişi, aynı makam içerisinde yüksek perdelere ulaşabilmesi, sesini en uygun şekilde kullanabilmesi onun en belirgin özelliklerindendir. Kur’an tilavet ettiğinde ilk etapta o ayetin manasını muhatabına ulaştırmaya çalışmaktadır. Kur’an-ı 19 makamla okuyabilmektedir. Bu üstün yeteneğinden dolayı ona ‘Ekber’ul Kurra’ ‘Karilerin en büyüğü’ lakabı verilmiştir.

Mısır Kur’an radyosunda kendisinden sınav alınmadan tilaveti kaydedilen ve yayınlanan tek üstat Mustafa İsmail’dir. Mısır Kur’an radyosu bir üstadın tilavetini yayınlamadan önce onun yeteneğini belirleyici sınavlar almaktadır. Ama Mustafa İsmail’den böyle bir sınav almaya ihtiyaç görülmemiştir.

Mustafa İsmail, 17 Haziran 1905 yılında, Garbiyye bölgesi, Sinta şehri Mit Gazal köyünde dünyaya gelmiştir.

On iki yaşına gelmeden tüm Kur’an’ı ezberleyerek hafız oldu.

Tecvit ve kıraat ilminin ilk basamaklarını üstadı İdris Fahir’den öğrendi.

1917 yılında İdris Fahir, Mustafa İsmail’in babasının evindeydi ve babası Mustafa’dan Kur’an okumasını istedi. O da uzun bir tilavet yaptı. Tilavetini çok seven babası üstat İdris Fahir’e hediyeler sundu.

16 yaşındayken tecvidi bitirdi ve on kıraatin hepsini bilmekteydi.

Şeyh Muhammed Rifat, Mustafa İsmail’i ilk dinlediğinde onun tilavetini çok beğendi. Sonraları Üstat Mustafa İsmail Kahire’ye geldi ve Abdulfettah Şaşai’nin yanında bir tilavet yaptı. Bu tilavet orada bulunan her kesim tarafından beğenildi. Bu beğenenler içerisinde Kral Faruk’ta vardı. Sesini çok beğendi ve henüz Mısır radyosunda okumamışken Kral Faruk onu sarayın özel Kur’an karisi olarak tayin etti.

Kral Faruk’tan sonra Muhammed Enver Sedat’ta Mustafa İsmail’in sesine hayrandı. Öyle ki 1977’de Kudüs’e yaptığı bir ziyarette Mustafa İsmail’i de yanında götürdü.

Mustafa İsmail Kur’an okumak için yirmi beş ülkeye yolculuk yaptı. Bu ülkelerden bazıları Türkiye, Malezya, Tanzanya, Almanya ve Amerika’dır.

1960 yılında Kudüs’e gitti ve Miraç gecelerinde Mescid’ul Aksa’da Kur’an tilavetleri yaptı.

Lübnan, Suriye, Mısır, Malezya ve Tanzanya devlet büyükleri tarafından Liyakat nişanı aldı.

Mustafa İsmail’den, tüm Kur’an tertil olarak, yavaş okuma olarak (Mucevved) stüdyoda kaydedilmiştir.

Çeşitli mekânlarda yapmış olduğu 1300’ün üzerinde tilaveti bizlere ulaşmıştır. Bu tilavetler içerisinde üç saatten fazla okumuş olduğu kıraatler de vardır.

Mustafa İsmail, Cuma gününe denk gelen 22 Aralık 1978’de vefat etti.

Metinle birlikte dinlediğiniz Mustafa İsmail'in Bakara (238-252) Tarık ve İnşirah sureleridir.

Kur’an Nesli Derneği