Müslüman Gençliğin Özellikleri

Müslüman Gençliğin Özellikleri

İslam dini ve önderleri gençlere çok ehemmiyet vermiş, yüce insanı kemallere gençlik döneminde ulaşıla bileceğini hatırlatarak, özel bir eğitim metodu sunmuştur.

   İslam’ın vazgeçilemez temel esaslarından biri ‘’Nesil güvenliği’’dir.

Eşsiz bir hayat nizamı olan İslam, ortaya koyduğu ‘’Akıl, din, can, mal ve nesil güvenliği’’ kuralı ile insanlık için asla vazgeçilemez olan bu beş temel unsurun korunmasını kesin bir dille emretmiş, bunun temini için kesin hükümler koymuştur.

   Hz. Resulullah (s.a.a) hayatını gençlere adamıştı. O, Rahmet Peygamberi olarak gençlere sonsuz sevgi, şefkat ve hoşgörü ile muamele ediyordu. O’nun getirdiği Yüce Dinin iman, cihat, takva, ihlas, ilim, ubudiyet ve medeniyet anlayışı özellikle gençlerde derhal yankısını buluyordu. Gençler, İslam’ı kabul etmeye yaşlılardan daha yakın idi.

   Hz. Resulullah (s.a.a) ‘’Ey gençler topluluğu’’ diye başlayan hadis-i şerifleriyle özellikle gençleri uyarıyordu. Gençler O’ndan aldıkları cihat aşkıyla Uhut savaşı öncesinde Medine dışında savaşmak için can atıyorlardı. Resul-i Ekrem’in (s.a.a) takdirine layık olan gençlik; Kitabımızda: ‘’Rablerine iman eden genç adamlar’’ ifadesiyle takdir edilen Kehf Ashabı gibi imanlı, mücahit, ahlak ve fazilet sahibi, Hakkı haykırmaktan korkmayan cesur gençlik idi.

   O’nun hadislerinde. ‘’Allah’a kulluk içinde yetişen genç’’ , Cenab-ı Hakkın arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığını kıyamet gününde arşın gölgesinde gölgelendirilecek ve Allah’ın özel ikramına layık olacak yedi seçkin grup arasında adaletli devlet başkanından hemen sonra ikinci sırada zikredilmektedir.

   Dinamizm, fedakarlık, çalışkanlık, cömertlik, ahlak, hizmet, hicret, davet, tebliğ, cesaret… Hadislerde buyurulan örnek Müslüman gencin özellikleridir.

   Müslüman genç, özellikle kendisini tüm ilim silahlarıyla kuşandırır. Elde ettiği ilim seviyesinin yeterli olduğu kanaatine varmamalı, ilim yolunda hırslı, açgözlü ve son derece gayretli olmalıdır. İlim adamının bu psikolojik özelliği, hadiste işadamının psikolojik özelliğiyle karşılaştırılarak anlatılmakta, adeta ilmi doyumsuzluk tavsiye edilmektedir: ‘’İki servet talep edin.’’ Kendisini hem teknik, hem sosyal açıdan hem tarihi hem de dini açıdan iyi yetiştirir. Okulda istediği ölçüde alamadığı, bulamadığı ama mutlaka elde etmek zorunda olduğu ilmi ve manevi seviyeyi okul dışındaki özel çalışmalarda kitap, seminer, sohbet ve konferanslarda kazanmalıdır.

İmam Humeyni’den Müslüman Gençliğe Öğütler

1-Beş vakit namazı vaktinde kılın, gece namazı da kılmaya çalışın.

2-Vacipleri yerine getirip, haramlardan uzak durun.

3-Pazartesi ve Perşembe günleri mümkün oldukça oruç tutmaya çalışın.

4-Çok fazla uyumayın ve Kuran’ı Kerim’i çokça okuyun.

5-Sözünüzde durun ve anlaşmalarınıza önem verin

6-Sade ve gösterişten uzak giyinin.

7-Yoksullara yardım edip, her gün sadaka vermeye çalışın.

8-Çok masraf edilmiş lüks toplantılara katılmayın, kendinizde böyle toplantılar düzenlemeyin.

9-Çok konuşmayın, çok dua edin.

10-Kendinizi bilgi yönünden geliştirin, dini konuşmalara katılın.

11-Yaptığınız iyilikleri unutun ve geçmişte işlemiş olduğunuz günahları hatırlayın.

12-Spor yapmaya özen göterin.

13-Bir islam ülkesinin ihtiyaç duya bileceği tüm bilimleri öğrenin.

14-Her bakımdan dikkatli ve uyanık olun.

15-Kur’an okumasını ve tecvit kurallarını öğrenin.

16-Aktüalite ile ilgilenin, güncel haberleri özellikle de Müslümanları ilgilendiren haberleri takip edin.

17-Maddi yönden yoksullara, manevi yönden de rabbani alimlere bakın.

18-Her akşam yatmadan önce kendinizi hesaba çekin, gün boyu işlemş olduğunuz günahlardan tövbe edin ve yaptığınız güzel işler içinde şükür edin.

19-Alimlerle arkadaşlığı asla kesmeyin, sürekli onların sohbetinde bulunun.