Londra’da Bir Elyazma Kur’an Sayfasının Müzayedesi

Londra’da Bir Elyazma Kur’an Sayfasının Müzayedesi

Tahran, 22 Nisan 2016- Londra Sotheby Müzayede Merkezi nadir Kur’an el yazmalarından birinin bir sayfasını satışa çıkardı.

 Londra Sotheby Müzayede Merkezi 18 Nisan Pazartesi günü ortadoğu bölgesi tarihi sanat eserleri alanında en büyük açık artırma müzayedesini başlattı.

Bu müzayede de Kûfi hattıyla süslenmiş ve 200-300 paund değer biçilmiş bu Kur’an sayfasına ek olarak çeşitli kültürel ve sanatsal eserler de sergiye konulmuştur.

Açık artırma aralarında Batı Asya mümtaz araştırmacılarının katılımıyla konuşma ve seminerler zinciri düzenlenecektir.

Aynı zamanda bu müzayede döneminde İslam dünyası sanatları alanında önemli eserler sunuldu. Bunlardan birisi 16 yy dayanan Osmanlı devletine ait demir, sedef ve fildişinden bir sandıktır 200-300 bin İngiliz paundu değer biçilmiştir.

Londra Sotheby Müzayedesinde Osmanlı Döneminin Nadir Eserlerinin Satışı

Anadolu haber ajansı raporunda şöyle yazdı: Osmanlı dönemine ait nadir eserler bu hafta içerisinde Londra Sotheby Müzayedesinde satışa sunulmuştur.

Londra Sotheby açıkartırma evi bu haftaki müzayede de Osmanlı dönemine ait nadir eserleri örneğin ikinci Osman’ın tahta çıkışının tablosu satışa sunuldu.

Asynı halde 40 eser Doğubilimci ismiyle diğer bir müzayede de satışa sunulmuştur. 20 bin ila bir milyon euro’ya satışa sunulmuştur. Müzayedeye konulan eserler arasında ünlü Türkiyeli ressam Şevket Dağ’ın eserleride görülmektedir.

Sotheby Açıkartırma Evi Müdürlerinden Klaud Pining şöyle söyledi: Bu sanatçının Ayasofya camii batı girişi resminin 155 binden 232 bin euro’ya kadar alıcı bulması öngörülmüştür.

Ünlü İtalyan sanatçı Alberto Passini’nin 1882 yılında yağlı boya Istanbul tablosu ve ünlü İngiliz sanatçı Jan Frederic Louis ‘in suluboya Sultan Ahmet camii resmi açık artırmaya sunulan diğer eserlerdir.

Aynı halde Cheristi açık artırması ki dünya ülkeleri seviyesinde büyük bir müzayededir. Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’dadır. 21 Nisan’da 14 yy ait eski bir sayfa Kur’an elyazması ve Osman b. Affan Kur’anından üç sayfa satış için uluslararası müzayedeye sunulmuştur.

Osman b. Affan’a (üçüncü halife) ait üç Kur’an sayfası 44 bin dolara ve 144 yy ait elyazma bir Kur’anı Kerim sayfası 12 bin dolara satışa sunulmuştur.