Kur’an’ın Bakiyyetullahı

Kur’an’ın Bakiyyetullahı

Kur’an’ın Bakiyyetullahı (Allah’ın Geride Bıraktığı)

Kur’an’ın Bakiyyetullahı
(Allah’ın Geride Bıraktığı)

بَقِيَّتُ اللّٰهِ خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنٖينَ وَمَا اَنَا عَلَيْكُمْ بِحَفٖيظٍ

“Eğer inanan kimselerseniz Allah’ın geride bıraktığı daha hayırlıdır. Ben sizin başınızda bir bekçi değilim.”

Hud, 86

Bu ayette ‘bakiyyetullah’ (Allah’ın geride bıraktığı) kâr ve elde edilen kazanç anlamındadır. Helal bir sermayeden Allah’ın razı olduğu şekilde insan için geride kalan kazanca denir. Ancak rivayetlerde Allah’ın iradesiyle insanlığa bırakılmış her varlığa ‘bakiyyetullah’ dendiğini görüyoruz. Örneğin savaş meydanından ilahi irade ile baki kalarak zaferle döndüklerinden dolayı mümin savaşçılara ‘bakiyetullah’ denmiştir. İmam Mehdi (Allah onun zuhurunu acil eylesin) için de ‘bakiyetullah’ ifadesi kullanılır. [1] Çünkü Allah’ın iradesiyle o Hazret, insanların hidayeti için geride bırakılmış ve saklanmıştır.

Rivayetlerde Hz. İmam Mehdi’nin (Allah zuhurunu acil eylesin) mübarek isimlerinden birinin ‘Bakiyetullah’ olduğu belirtilmektedir. Biz de o Hazret’i bu isimle çağırır ve selamlarız: “Selam olsun sana, ki sen Allah’ın yeryüzünde geride bıraktığısın (Bakiyetullah’sın)”

Hz. İmam Mehdi (Allah zuhurunu acil eylesin) Mekke’de zuhur edeceği zaman bu ayeti okuyacak ve şöyle diyecektir: “Ben o Bakiyetullah’ım.”

Diğer Masum İmamlarımız için de ‘Bakiyetullah’ lakabı kullanılmıştır. [2]



[1]      Biharu’l Envar, c.46, s.259

[2]      Tefsir’u Kenzu’l Dakaik