Kur’an’da Zorluktan Sonra Kolaylık Vardır Kavramı Nasıl Anlatılıyor?

Kur’an’da Zorluktan Sonra Kolaylık Vardır Kavramı Nasıl Anlatılıyor?

Soru: Kur’an’da Zorluktan Sonra Kolaylık Vardır Kavramı Nasıl Anlatılıyor?
Cevap:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

أَلَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ (1) وَوَضَعْنَا عَنْکَ وِزْرَکَ (2) الَّذِی أَنْقَضَ ظَهْرَکَ (3) وَرَفَعْنَا لَکَ ذِکْرَکَ (4) فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا (5) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا (6) فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ (7) وَإِلَی رَبِّکَ فَارْغَبْ (8)

1.Biz senin göğsünü (açıp) genişletmedik mi? 2.-3. Belini büken ağır yükü üzerinden attık. 4.Adını ve şanını yücelttik. 5. Elbette her zorluğun yanında bir kolaylık vardır. 6. Gerçekten her zorluğun yanında bir kolaylık vardır. 7. O halde (üzerine düşen farz görevleri yerine getirip) boşa çıktığında (Allah’a ibadet ve dua etmeye koyularak) yorul.

Sıkıntı ve belalar İlahi sünnetlerden bir sünnettir ve insan için kemal basamaklarını hazırlar. İnsan İlahi sünnetler ile karşı karşıya geldiğinde iki vazifesi vardır. Allah kişiyi imtihan etmek için, bela ve sıkıntılara duçar ettiği zaman sabredip sağlam durması gerekir yahut nimet verirse şükrünü yerine getirmesi gerekir. Tıpkı Hadid Suresinin 22. Ayetinde olduğu gibi; Bu, elinizden çıkarıp kaybettiğiniz şeye kederlenmeyin ve size verdiğimize sevinmemeniz içindir. Allah, övünüp kibirlenen hiçbir kimseyi sevmez.
Zorluk ve kolaylığın bir biri ardınca olması,‘’Geceyi gündüze geçirir, gündüzü geceye geçirir’’ Fatır/ 13. ayeti kerimesi gibidir. Zorluk ve sıkıntılar, içerisinde rahatlık ve saadeti barındırır ve aynı şekilde mutluluk ve rahatlık, içerisinde sıkıntılar saklıdır. Yine bu konu ile ilgili toplumda sıklıkla yaşanan olaylar neticesinde kullanılan bir atasözü vardır. ‘’Her gecenin ardından aydınlık vardır.’’

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

لِيُنفِقْ ذُو سَعَةٍ مِّن سَعَتِهِ وَمَن قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنفِقْ مِمَّا آتَاهُ اللَّهُ لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا مَا آتَاهَا سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا(7)

Son olarak konuyla ilgili diğer bir ayet ise Talak suresi 7. Ayette geçmektedir,’’ Varlıklı olan, varlığından (varlığı ölçüsünde) nafaka versin. Rızkı dar olan kimse de, Allah’ın kendisine verdiğinden nafaka versin. Allah, herkesi ancak verdiği şeyle yükümlü kılar. Allah, her zorluktan sonra bir kolaylık getirir.