Kur’an’da Elbise

Kur’an’da Elbise

Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik. Takva elbisesi...

Kur’an’da Elbise

 يَا بَنٖى اٰدَمَ قَدْ اَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارٖى سَوْاٰتِكُمْ وَرٖيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوٰى ذٰلِكَ خَيْرٌ ذٰلِكَ مِنْ اٰيَاتِ اللّٰهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ 

“Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik. Takva elbisesi... İşte o daha hayırlıdır. Bunlar Allah’ın ayetlerindendir. Belki düşünüp de öğüt alırlar.”

A’raf, 26

Ayet üzerinde biraz dikkat edip düşünüldüğünde aşağıdaki mesaj ve noktalardan istifade edilebilir. Maddeler halinde sıralarsak;

1 – İlahi nimetlere teveccüh etmek, Allah’a olan sevgiye ve gafletten uzaklaşma nedenidir. “Ey Âdemoğulları… Size elbise indirdik… Belki düşünüp de öğüt alırlar.”

2 – Elbise, bedeni kapattığı zaman ilahi bir nimettir. “…Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi…”

3 – Elbisenin hazırlanmasında tabii faktörlerin yanı sıra insanların da çabası söz konusudur. Ancak bunların tümü Allah’ın elindedir. “Ey Âdemoğulları… Size elbise indirdik…”

4 – Giymek ve giyindirmek Allah’ın işidir. “…Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi… indirdik” Bununla beraber çıplaklık ve çıplak bırakmak şeytanın işidir. “Derken şeytan, birbirine kapalı ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi…” [1]

5 – Elbise, ilahi nimettir. “…Size ayıp yerlerinizi örtecek elbise…” Çıplaklık ve örtünmeden kaçınmak günah nedenidir. “Derken şeytan, birbirine kapalı ayıp yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi…”

6 – Güzel elbiselerle giyinip örtünerek süslenmek Allah’ın sevdiği eylemlerdendir. “Ey Âdemoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik…” Süslenmek ve israfa kaçmadan güzel elbiselerden istifade etmenin bir sakıncası da yoktur.

7 – Maddiyatın yanında maneviyat, süslenmenin yanında takva olması gerekir. “…Süslenecek elbise indirdik. Takva elbisesi... İşte o daha hayırlıdır.” Aksi takdirde elbise israf, kibir, fesat, gösteriş, şehvet aracı ve böbürlenme gibi benzeri sıfatların oluşmasına vesile olur.

8 – Elbise ayıpları örttüğü, sıcak ve soğuktan insanı koruduğu ve süslenme aracı olduğu gibi takva elbisesi de ayıpları örter, günahtan sakındırır ve insanın manevi güzelliğinin süsüdür. “…Takva elbisesi... İşte o daha hayırlıdır.”

9 – Topraktan pamuk çıkar. Yiyeceği ot olan hayvandan ise yün elde edilir. Kurdun ağız suyundan ise ipek elde edilir. İşte bunların tümü insana öğüt ve hatırlatmaya neden olan Allah’ın ayetleridir. “…Bunlar Allah’ın ayetlerindendir. Belki düşünüp de öğüt alırlar.”



[1]      A’raf, 20