Kur’an Ezberlemenin Hastalık Üzerindeki Rolü

Kur’an Ezberlemenin Hastalık Üzerindeki Rolü

Son araştırmalar insanın psikolojik sağlığının Kur’an’ı Kerim’i ezberleme seviyesi ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Kur’an hafızları üzerine yapılan alan çalışmaları da bunu doğrulayan iddialarda bulundu.

‘’Masrawy’’ sitesinin aktardığı makaleye göre, yapılan son çalışmalar, Kur’an ezberleme seviyesi ne kadar fazla olursa ruhsal sağlığının da o kadar iyi durumda olduğunu göstermektedir.

Riyad’ın İbn Suud Üniversitesi Psikoloji doktoru Salih bin İbrahim Sanig, Cidde’nin Melik Abdulaziz Üniversitesinden 170 ve İmam Şatıbi Kur’an Araştırma Akademisinden 170 kız ve erkek öğrenciden oluşan iki grup üzerinde yaptığı araştırmayı yayınladı.

Bu araştırmacı psikolojik sağlığına dair yeni tanımlaması ile ilgili şöyle dedi: Her insanın ruhsal sağlığı 4 önemli faktör ile elde ettiği bir durumdur; dini ya da manevi boyut, psikolojik boyut, toplumsal boyut ve fiziksel boyut.

Bu Arabistanlı araştırmacının çalışmaları bizlere, Kur’an ayetlerinin ezberleme miktarı ve ruh sağlığının seviyesi arasındaki ilişkinin pozitif olduğunu gösteriyor. Şöyle de diyebiliriz, Kur’an’ın çoğu surelerini ezberlemiş kişi büyük bir farkla ruh sağlığı daha üst düzeydedir.

Aynı zamanda 70 Yabancı ve İslami araştırma dindarlığın ruh sağlığı, duygusal istikrar ve iç huzurun artması yönünde etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Bu rapora göre, bu araştırmacının çalışmaları Kur’an’ı Kerim’in öğrenciler ve öğrencilerin becerilerini geliştirmeleri üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır.

Söz konusu araştırma, dindarlık ile dindarlığın çeşitli tezahürleri ki en önemlisi Kur’an ezberlemedir, aralarındaki ilişkinin pozitif olduğunu, kişiler ve şahsiyetlere olan etkisinin, öğrencilerin ruh sağlığını iyileştirdiğini, herhangi bir din kaygısı olmayan, Kur’an’a dair bir şey bilmeyen ya da Kur’an’ın bazı surelerini veya ayetlerini bilen kişilere oranla psikopatiden uzak durduklarının resmini net bir biçimde ortaya koymaktadır.

Bu araştırma öğrenciler ve yükseköğretim merkezleri araştırmacıları arasında Kur’an ezberlemeye önem verilmesini tavsiye etti. Çünkü Allah’ın Kelamını ezberlemek, onun emirlerine uymak yasaklarından sakınmak kişinin eğitim, öğretim ve kişisel hayatını birçok yönden olumlu etkilemektedir. Sonuçta iyi bir imtiyaz kazanmanın sebeplerinden biride iyi bir psikolojiye sahip olmaktır.

Diğer bir yönden bu çalışma, erkek ve bayan öğretmenlerin kendi kız ve erkek öğrencilerine ezber miktarlarını arttırmalarını öneriyor. Çünkü Kur’an ezberlemeleri diğer derslerini ve psikolojisini olumlu yönde etkiliyor.

Araştırmanın Bulguları

Araştırmacı: Herkes Kur’an’ın bir kısmını ezberler ve kendini ayetleri dinlemeye zorlarsa, kişisel hayatında şaşırtıcı değişikliklere şahit olacaktır. Ben Kur’an ezberlemenin insanın fiziksel yapısında da etkili olduğu kanısındayım. Tecrübelerim ve hafızların hayatları üzerinde yapmış olduğum gözlemler bana Kur’an ezberlemenin bağışıklık sistemleri üzerinde etkili olduğunu ve dolayısıyla hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Kendi hayatım ve başkalarının hayatları üzerindeki gözlemlerim neticesinde oluşturduğum Kur’an ezberlemenin faydaları fihristi;

1) Zihnin olumsuz düşüncelerden arınması

2) Hafızanın güçlenmesi

3) Psikolojik huzur ve istikrar

4) Tarif edilemez bir sevinç ve mutluluk hissi

5) Korku, üzüntü ve kaygıdan kurtulmak

6) Arapça dilinin güçlenmesi ve hitabette söylem gücünün artması

7) Kendine daha fazla güven ve daha iyi toplumsal ilişkiler kurma gücü

8) Kronik hastalıklardan kurtulma

9) Kavrama, öğrenme kabiliyeti ve konuyu anlamanın artması

10) Güç, zihinsel huzur ve duygusal istikrar hissi

Son olarak şunları hatırlatmak isterim Allah Ankebut suresinin 49. Ayetindeki bu kelamı yersiz değildir.’’  بَلْ هُوَ آَيَاتٌ بَيِّنَاتٌ فِي صُدُورِ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَمَا يَجْحَدُ بِآَيَاتِنَا إِلَّا الظَّالِمُونَ‘’

‘’ Fakat o, kendilerine ilim verilmiş olanların göğüslerinde olan apaçık ayetlerdir. Bizim ayetlerimizi ancak zulmedenler inkar ederler.’’ Bunlar yalnızca Kur’an ezberlemenin dünyevi ve maddi faydalarıdır. Ancak Allah’ın kelamı ahirette binlerce manevi fayda sağlayacaktır. Onlardan sadece bazıları kıyamet günü Allah’ın rahmetine mazhar olmak ve Resul-i Ekrem (s.a.a.) ile mahşur olmaktır.