Kur'anı İki Kez Tercüme Ettim ve Müslüman Oldum

Kur'anı İki Kez Tercüme Ettim ve Müslüman Oldum

Bulgar diline Kur'an çevirmeni Tesotan Teofanof, şöyle söyledi: Kur'anı iki kez tercüme ettim ve ikinci kez İslam hakkında düşünerek vahiy ayetlerini anlayarak İslam dini ile müşerref oldum.

Tesotan Teofanof, Bulgar diline Kur'an çevirmeni ve Bulgaristan Sofya üniversitesi Modern ve Klasik Diller hocası Müslüman olmadan önce Hristiyan idi. Uluslararası Kur'an Haber Ajansı (Iqna) ile yaptığı röportajda şöyle açıkladı: Bulgarca'ya Kur'an tercümesinin fazileti ile İslam ve Kur'an ayetleri üzerinde düşünerek İslam dini ile müşerref oldum.

O zaman Kur'anı Bulgar diline normal bir kitap gibi çevirmeye çalışıyordum. Bulgaristan'da Müslümanların ismini değiştirmek için hükumet tarafından desteklenen bir proje yürürlükte idi. Bu projede İslami isimler Bulgar isimleriyle değiştiriliyordu.

Hüseyin ismindeki bir kişinin ismi Chiristo olarak değiştiriliyordu. Bundan amaç hükumetin Bulgaristan'da mukim olan Türklerin Bulgar olduğunu ispatlamaktı. Bu proje yoluyla Bulgaristan'daki Müslümanlar Bulgar'dır. Türk değillerdir.

Komünizm döneminde Kur'an çevirisi önerisi

1949-1979 döneminde hükumet tüm kiliseye gidenleri kontrol etmekte idi. Camilerin durumu da çok kötü idi. İbadet merkezleri kapalıydı ve kimse camiye gitmiyordu. Böyle bir durumda Bulgaristan yayın evlerinden birisi Bulgarcaya Kur'an çevirisi önerisini sundu. Bu çok garipti çünkü o dönemde bu ülke toplumunda İncil'de yayınlanmıyordu.

Kur'anı anlamam benim İslam ile müşerref olmama sebep oldu

Bulgarcaya Kur'an çevirisi önerisinin amacı Bulgaristan Müslümanlarının Bulgar olduklarını Türk olmadıklarını ispatlamaktı. Ve kendi dillerine çevrilmiş Kur'anları da olacaktı.

Kur'anı tercüme işine başladığım zaman Hristiyan idim ve bir Hristiyan aile ile yaşıyordum. O zamanda Bulgaristan'daki Müslümanların oranı, nüfusun yaklaşık % 10 idi.

Kur'an çeviri süreci 5 yıl sürdü

Bulgaristan'da devrim olduğu zaman insanlar sokaklara döküldü. Ben evde kaldım ve İslam hakkında düşündüm Kur'anı Kerim tercümesine yeniden başladım. Şu neticeye vardım ki ben şimdiye kadar Kur'andan hiçbir şey anlamamışım. Bu yüzden yeniden tercüme etmeye başladım ve buda 5 yıl sürdü. Daha sonra yayın evine verdim.

O dönemde mali kriz olduğundan dolayı tercüme yayımlanamadı. Sonunda Bulgaristan Müslüman Dar-ul İfta yayın evi yayınladı. Daha sonra yayın evi Kur'anı Kerim çevirisine nezaret etmek için bir komite belirledi. Ben de bu komiteyle işbirliği yaptım.

O dönemde Bulgarca'ya Kur'an çevirisi çok az idi. Ve tüm Bulgarların anlayabileceği şekilde değildi. Çünkü bu çevirilerin çoğunluğu Farsça ve Türkçe deyimlerle dolu idi. Hiçbiri Arapça'dan doğrudan tercüme edilmemişti.

Tesotan Teofanof'un Kur'an çevirisi ilk akademik bilimsel çeviridir. Kur'anın Arapça metninden çevrilmiş ve Teberi tefsiri, İbni Kesir tefsiri ve Seyyid Kutub'un Filzilal tefsiri gibi çeşitli tefsirlerden yararlanılmıştır.

Bulgarca 'dini bir olgu unvanıyla peygamber ' kitabının telifi ki bu kitap eski Arap uygarlığı konusunda, Bulgarca'ya cahiliye dönemi şairlerinin kasideleri, Arapça eski şiirler onun diğer eserlerinden sayılabilir.

Tesotan Teofanof, Bulgar diline Kur'an çevirmeni ve Bulgaristan Sofya üniversitesi Modern ve Klasik Diller hocasıdır. O 2008-2015 yıllarında bu üniversitenin Yabancı Diller ve Doğu Araştırmaları Fakültesinin Dekanlığını üstlenmişti.