Kur'an Ne Zaman Kitap Haline Getirildi?

Kur'an Ne Zaman Kitap Haline Getirildi?

Kur’an-ı Kerim, halifeler döneminde mi yoksa Resulullah (s.a.a) döneminde mi kitap haline getirilmiştir?

Soru:

Kur’an-ı Kerim, halifeler döneminde mi yoksa Resulullah (s.a.a) döneminde mi kitap haline getirilmiştir?

Cevap:

Kur’an-ı Kerim, Peygamber (s.a.a) döneminde tamamıyla deri ve kabuklar üzerine yazılmıştı. Ama yazılan deri ve kabuk türü şeyler onun bir kitap haline getirilmesine müsait değildi. Peygamber (s.a.a) ayetlerin düzeni hakkında Müslümanları bilgilendirmişti.

Deri ve kabuklar Kur’an ayetlerinin Peygamberimizin (s.a.a) buyurduğu şekilde düzenlenip korunmasına elverişli değildi. Bundan dolayı ilk olarak Hz. Ali (a.s), Peygamberimizin (s.a.a) vefatından hemen sonra Kur’an-ı Kerim’i nüzul sırasına göre Mushaf haline getirdi. Ama bu Kur’an halifeler tarafından kabul görmedi. Sonrasında birinci halife Ebubekir, Kur’an’ın belli bir düzen içinde saklanabilmesi için deri gibi şeylerin üzerine düzenli bir şekilde yazılmasını emretti.

Bu da tam yeterli olmadığından üçüncü halife Osman, kendi döneminde Kur’an Mushaflarının farklılığından dolayı onları tek Mushaf olarak toplatmaya karar verdi. Bir heyet kuruldu ve bu heyetin büyük çalışması neticesinde bu Mushaflar tek Mushaf olarak düzenlendi. Hz. Ali’nin de (a.s) gözetiminde toplanan bu Mushaf, tüm fırkaların kabul ettiği ve üzerinde görüş farklılıklarının olmadığı Kur’an’dır. [1]

 



[1] Tarih-i Kur’an-ı Kerim, Muhammed Bakır Hücceti