Kur'an'da Emanetin İçeriği

Kur'an'da Emanetin İçeriği

Kur’an kültüründe emanet kavramının içeriği oldukça geniştir ve hayatın siyasi, toplumsal, ahlaki vs. tüm boyutlarını kapsar.

Emanetin İçeriği


 يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تَخُونُوا اللّٰهَ وَالرَّسُولَ وَتَخُونُوا اَمَانَاتِكُمْ وَاَنْتُمْ تَعْلَمُونَ 
 

“Ey iman edenler! Allah’a ve Peygambere hainlik etmeyin; (sonra) bile bile kendi emanetlerinize hainlik etmiş olursunuz.”
Enfal, 27


Kur’an kültüründe emanet kavramının içeriği oldukça geniştir ve hayatın siyasi, toplumsal, ahlaki vs. tüm boyutlarını kapsar. Örneğin;
1 -  Tüm maddi ve manevi nimetler, inanç, Kur’an, rehber, evlat, su ve toprak gibi…
2 -  Hz. Peygamber’in (s.a.a) Ehl-i Beyt’i 
3 -  Hem kendi (bedenimiz) varlığımız “…Allah sizin nefsinize ihanet ettiğinizi bildi…”  , hem de toplum nefislerimize emanet edilmiştir.
4 -  Bahşişler, ganimetler, zekât ve genel tüm mallar (Enfal suresinin girişi ve savaş ganimetiyle ilgili ayet)
5 -  İmam Muhammed Bâkır (a.s) şöyle buyurdu: “Dinin hükümleri, farzları ve vacipler, emanettir.” 
6 -  Hükümet ve mesuliyet


Öyleyse bu sayılan emanetler karşısında vazifelere itaatsizlik ve hakların eda edilmemesi ihanettir. İbn Abbas bu hususta şöyle der: “Her kim İslam’ın hükümlerinden bir kısmını terk etse, Allah’a ve Peygamberine karşı bir tür ihanette bulunmuştur.” 


Yetkin ve kâmil olmayan kimselerin salihler üzerinde toplumsal mesuliyet almaları, Allah’a, Resulüne ve Müslümanlara bir ihanettir.
Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Her kim emanete ihanet etse; gerçekte o münafıktır. Her ne kadar oruç tutsa, namaz kılsa ve kendisini ‘Müslüman’ olarak tanımlasa dahi…” İmam Cafer Sadık (a.s) ise bu hususta şöyle buyurur: “İnsanların oruç ve namazları sizi aldatmasın. Çünkü kimi zaman bu ibadetlerin çoğu adet üzerinedir. İnsanları doğru konuşmalarıyla ve emaneti eda etmeleriyle sınayın ve tanıyın.” 


Emanete ihanet etmemek, insani hukuk ve vazifelerdendir. Öyleyse Müslüman olmayanların emanetine dahi ihanet edilmemelidir.