Kahire'de 'Seyyide Zeynep (sa)' Camii Elyazma Eserleri

Kahire'de 'Seyyide Zeynep (sa)' Camii Elyazma Eserleri

Mısır Evkaf Bakanlığı elyazma eserler hazinesi, dört enfes elyazma Kur'an nüshası ve elyazma tabloları Kahire 'Seyyide Zeynep (sa)' camiinde korumaktadır.

Bu nefis eserler Mısır'ın başkenti Kahire'de Seyyide Zeynep (sa) cami merkezi kütüphanesinin elyazmaları bölümünde korunmaktadır.

Kahire'de Seyyide Zeynep (sa) caminde Mısır Evkaf Bakanlığı elyazma hazinesinde nefis eserler korunmaktadır. İmam Ali (as) ait musaf, Osman musafı, hicri 10 yy ait az bulunan nadir tarihi  musaflar ve Kur'an ayetleri ve Nebevi hadislerin elyazma tabloları yer almaktadır.

İmam Ali (as) yazımı musafı 504 büyük sayfa olarak siyaha çalar renkte sade Kufi hattında geçmişi 1yy dayanmaktadır. Musafın son sayfası Sülüs hattındadır, Osmanlı İmparatorluğu zamanında eklenmiştir.

Mısır Evkaf Bakanlığının diğer nefis eserlerinden bir diğeri Osman musafıdır. Bu eser tek kopya yapıldıktan sonra üçüncü halifenin İslam beldelerine gönderdiği altı musaftan biridir. Bu Kur'an nüshası Kahire İmam Hüseyin (as)  camiinde korunmaktadır. 1087 büyük sayfa 57 'ye 57 cm olarak kahverenginde sade Kufi hattında yazılmıştır.

Bu eski Kur'an nüshasının onarım işi Mısır Darul Kutubunda onarım uzmanı yedi kadından oluşan bilimsel komite ve Amerikalı uzman John Memford işbirliğiyle El Meknez-ul İslam Derneği tarafından yapılmıştır. Ağustos ayında onarım işi bitecektir.

Mısır Evkaf Bakanlığı hazinelerinden bir diğeri ise 10 yy ait nadir tarihi musaftır. Bu musaf Mısır Buheyre eyaletinde Demenhur şehri Atiye Ebulriş camii kütüphanesinde korunmaktadır. Kur'an metnine ilave olarak kıraat ilmi ve tefsiride içinde mevcuttur.  Kur'an sûrelerinin fihristi alfabetik sırayla yazılmıştır.

Evkaf Bakanlığı hazinelerinden bir diğeride elyazma Kur'an ayetleri ve Nebevi hadislerin bulunduğu tablolardır. Camileri süslemek için asılmıştır. Eskimesinden sonra üzerinde onarım gerçekleşmiştir.

Ayrıca Mısır'ın Kuzey bölgesinde Mısır Evkaf Bakanlığı zenginliklerinin coğrafi atlasının ilk kısmı bu bakanlığın nefis diğer eserlerindendir.