Istanbul Üniversitesi Başkanına Hatem İşlemeli (Kakma) bir Cilt Kur’an Hediye Edildi

Istanbul Üniversitesi Başkanına Hatem İşlemeli (Kakma) bir Cilt Kur’an Hediye Edildi

IQNA- İran Kültür Ateşesi Abdül Rıza Raşid, Muhakik Erdebili üniversitesi araştırma yardımcısı eşliğinde 11 Nisan’da Istanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ile ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi amacıyla biraraya geldi.

Mahmut Ak görüşmede İran İslam Cumhuriyetinin konumu ve farklı seviyelerde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ihtiyacının zaruretine değinerek ‘ Türkiye Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyetinin pek çok ortak yönü vardır. Bu ortaklıkta iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için iki ülkenin aydınlarına ağır görev düşmektedir’

‘İran İslam Cumhuriyeti bizim komşumuzdur. İstanbul üniversitesi için tüm İslam ülkeleri ile işbirliği içerisinde olmak önemlidir. Açıkçası bu arada İran İslam Cumhuriyeti üniversiteleri büyük önem taşımaktadır’.

‘Her zaman ve mekanda İslami İran ile kültürel-bilimsel ilişkilerin yenilenmesi ve İranlılarla görüşmeler bizim önceliğimizdir. Herhangi bir formalite olmadan bunu yapmak için tereddüt etmeyiz’ dedi.

Bu tarih profesörü ikili ilişkilerde Osmanlı safevi dönemine atıfta bulunarak o zamanlarda iki ülke arasında sorunların bulunduğunun doğru olduğunu aynı zamanda bu sorunları çözmek içinde önlemlerin alındığını ve bunun da yöneticilerin iradesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin devam etmesi için olduğunu söyledi.

O, son olarak İstanbul üniversitesinin faaliyetlerinin raporunu sunarak ‘ İstanbul üniversitesinin 150 ülkeden yaklaşık yaklaşık 6 bin yabancı öğrencisi vardır. Halihazırda ünüversitede 216 bin öğrenci eğitim görmektedir. 18 bin personelde bu üniversitede bulunmaktadır’ açıklamasını yaptı.

Aynı halde Abdül Rıza Raşid konuşmasında iki ülkenin akademik ve düşünsel aydınların görüş alış-verişinin kültürel ilişkileri güçlendirmede çok önemli olarak değerlendirdi.

Görüşmenin bir bölümünde Mukakkık Erdebili Üniversitesi Araştırma Muavini Nerimani , İstanbul Üniversitesi ile ortak işbirliğini açıklayarak İstanbul üniversitesi başkanına tefahumnamenin taslağını sundu.

Bu görüşme İran Kültürünün bir parçası olan kakma ile işlenmiş bir Kur’anı Kerim cildinin İstanbul Üniversitesi başkanına hediye edilmesi ile sonlandı.