İslami ve Bilimsel Araştırmalar Sonucu Suyun Önemi

İslami ve Bilimsel Araştırmalar Sonucu Suyun Önemi

Allah-u Teala bütün varlıkları sudan yaratmıştır. Bilimin son bulgularına göre yaşamın ve bekanın devam edebilmesi için her canlının suya ihtiyacı vardır.

Allah-u Teala bütün varlıkları sudan yaratmıştır. Bilimin son bulgularına göre yaşamın ve bekanın devam edebilmesi için her canlının suya ihtiyacı vardır.

 

Kuran’ı Kerim’in ayetlerinde olduğu gibi her canlı varlık, sudan yaratılmıştır. Hiçbir ilahi din Kur’an-ı Kerim’in önem verdiği kadar su konusuna önem vermemiştir. Allah-u Teala Kur’an-ı Kerim’de 60 yerde suya dikkat çekmiştir. Buda suyun ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Jeologların araştırmaları bizlere yaklaşık 3 ila 5 milyar yıl önceki kalıntıların okyanuslarda ve sıcak su kaynaklarında fosillerin olduğunu gösteriyor. Hiç şüphesiz suyun biyolojik döngünün üzerinde ki etkisi önemli ve belirleyicidir. Alemin başka yerlerinde yeryüzündeki varlık çeşitlerine benzer hiçbir canlı yoktur. Çünkü güneş sisteminde suyun hayat kaynağı olduğu başka gezegen yoktur.
 
Nitekim Allah-u Teala mübarek enbiya suresinin 30. Ayetinde biz canlı olan her şeyi sudan yarattık hala inanmazlar mı? diye buyuruyor. Su yaşamın en temel kaynaklarından biridir. Canlı organizmayı oluşturan hücrelerin yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için suya gereksinimleri vardır. Susuzluğa dayanmak oldukça zordur. İnsan gıda almadan yalnız su içerek yaklaşık 5 hafta hayatını sürdürebildiği, halde susuzluğa ancak 7-12 Gün dayanır. Henüz hayatın başlangıcında olan anne karnında ki üç aylık bir fetüsün %95'i sudur. İnsan organizmasının %62-67'si, hayvan organizmasının %60- 70'i sudan ibarettir. İnsan organizmasındaki suyun 2/3'ü hücre içerisinde, geriye kalan kısmı ise dokular arası sıvıda ve kanda bulunur.
 Canlı hayatı için bu kadar önemli olan suyu, tabiat unsurlarına ve özellikle su konusuna önem veren Kuran-ı Kerim birçok yerde vasıflandırıyor.
1-  Bütün canlı varlıkların sudan yaratılması :    << وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء... >>  ( Nur/45)
2- Canlı varlıkların hayat kaynağı su :        «وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ»  ( Enbiya/30)
3- Yeryüzünün hayat kaynağı yağmur suyu :    «وَاللّهُ أَنزَلَ مِنَ الْسَّمَاء مَاء فَأَحْيَا بِهِ الأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا»  ( Nahl/65)
4- Bitkilerin çıkmasının kaynağı yağmur suyu :  «وَهُوَ الَّذِي أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ» (En’am/99)
5- Yeryüzünün yeşermesinin kaynağı yağmur suyu:  «أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَتُصْبِحُ الْأَرْضُ مُخْضَرَّةً إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ»  (Hac/63)
6- Su pınarlarının kaynağı yağmur suyu: «أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَسَلَكَهُ يَنَابِيعَ فِي الْأَرْضِ» (Zumer/21)
7- Su kaynaklarının fışkırması:  «وَفَجَّرْنَا الْأَرْضَ عُيُونًا فَالْتَقَى الْمَاء عَلَى أَمْرٍ قَدْ قُدِرَ»  (Kamer/12)
8- Rengarenk meyvelerin kaynağı su : «أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَأَخْرَجْنَا بِهِ ثَمَرَاتٍ مُّخْتَلِفًا أَلْوَانُهَا وَمِنَ الْجِبَالِ جُدَدٌ بِيضٌ وَحُمْرٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهَا» (Fatır/27)
9- Taharet ve temizlik vesilesi su : «وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاء مَاء طَهُورًا»  (Furkan/48)
10- Tatlı içecek su : « وَجَعَلْنَا فِيهَا رَوَاسِيَ شَامِخَاتٍ وَأَسْقَيْنَاكُم مَّاء فُرَاتًا» (Murselat/27)
11- Mübarek ve bereketli su : «وَنَزَّلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً مُّبَارَكًا» (Kaf/9)
                                                                  …