Hollandaca Kuran-ı Kerim Meali yayımlandı

Hollandaca Kuran-ı Kerim Meali yayımlandı

Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) ile “Okuma ve Yaşama Vakfı”nın ortaklaşa olarak üzerinde uzun zamandır çalıştığı açıklamalı Hollandaca Kur'an-ı Kerim Meali tamamlandı.

Rotterdam İslam Üniversitesi'yle (IUR) "Okuma ve Yaşama Vakfı"nın ortaklaşa hazırladığı ve Rotterdam'da düzenlenen törenle tanıtımı yapılan meal, Hollanda dışında da satılacak.

Rotterdam İslam Üniversitesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına meali yazan Doç. Dr. Özcan Hıdır ve Dr. Fatih Okumuş'un yanı sıra Hollanda'nın eski başbakanlarından Ruud Lubbers, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, IUR Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz ile Hollandalı akademisyenler ve Türk toplumunun ileri gelenleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Özcan Hıdır, söz konusu mealin kendi alanında şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışma olduğunu ve amaçlarının Hollanda'da İslam'ın doğru tanıtılmasına katkı sunmak olduğunu dile getirdi. Hıdır, bu mealin Türklerin 50 yılın sonunda Hollanda ve genelde Batı toplumuna yaptıkları önemli bir katkı olarak değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.

Özcan Hıdır, "Pek çok müesseslerimiz var, kurumlarımız var ancak şu ana kadar böyle bir Kur'an'ın meali noktasında çalışma yapılmamış. Dolayısıyla böyle bir meal büyük bir ihtiyaçtı. Mevcut meallerde bir terim ve terminoloji problemi vardı. Bunu bu mealde mümkün olduğunca en aza indirmeye çalıştık. Yepyeni tanımlamalar yaptık" diye konuştu.

Mealin ilk hazırlıklarını yapan ve yaklaşık 9 yıldır ekibi ile birlikte üzerinde çalışan Dr. Fatih Okumuş da büyük bir ekibin yoğun gayretleriyle Hollandaca dilinde ilk kez açıklamalı bir mealin kendileri tarafından hazırlandığına dikkat çekti ve söz konusu eserin dilinin de piyasada var olanlardan daha anlaşılır olduğunu belirtti.

Özünü bozmadan herkesin okuyup rahatlıkla anlayabileceği bir meal hazırladıklarına vurgu yapan Okumuş, ilk etapta 20 bin basılan eserin telif hakkının 'Okuma ve Yaşama Vakfı'na ait olduğunu ikinci baskısının ise önümüzdeki aylarda gerçekleştireceklerini dile getirdi.

IUR Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz de akademik çevrelerin büyük ilgiyle karşıladığı mealin, kütüphanelerin yanı sıra Belçika, Endonezya, Surinam ve Güney Afrika gibi Hollandaca konuşulan ülkelerde dağıtılacağını ayrıca Meale yakın bir zamanda internet ortamından da ulaşılabileceğini belirtti.

sonhaber.nl