Hintli Kâriler

Hintli Kâriler

Hindistan Ulusal Kur'an Yarışması hakemlerinden olan İranlı kâri bu manevi etkinliğe katılanların ses ve tecvid bakımından yeteneklerini olumlu ve beklenti düzeyinin üzerinde olarak değerlendirdi.

İranlı kâri Rıza Muhammedpur, yarışmanın seviyesi ve Hintli kârilerin değerlendirilmesi hakkında ''Beklentim, tilavetlerin seviyesinin düşük olmasıydı, ancak durum böyle değildi ve ortalama seviyede değerlendirmek mümkündü. 1985 yılında ilk kez Hindistan'a gittim. Hintli kârilerle yakından görüşerek onların Kur'an tilavet toplantılarına katıldım'' dedi.

Muhammedpur zayıf ve ortalama seviyede olan kârilerin eğitim ve çalışmakla daha yüksek seviyeye çıkabileceklerini ve bu kişilerin ses ve tecvid açısından iyi yeteneklere sahip olduğunu belirterek lahn alanında özellikle vakf ve İbtida da  zayıf yönleri olduğunu ancak bu sorunun çözülebileceğini ifade etti.

İranlı kâri hintli kârileri teşvik etmek için bir çözüm önerisi sunarak İranlı hocaların varlığı ve Hindistan'daki İran İslam Cumhuriyeti Kültür Ataşeliği  ve kurumlarıyla işbirliği içinde Hintli kârilerin düzeyini artırılabileceğini fakat bunun tüm kâriler için mümkün olmadığını ve sınırlı sayıda kârinin seçilerek eğitim alması gerektiğini belirtti.

 

 

kaynak: iqna

 

Youtube Kanalımıza Gitmek İçin Tıklayın