Gizli ve Aleni Sadaka

Gizli ve Aleni Sadaka

Soru: Kur’an, bir yerde açıktan sadaka verilmesini ve başka bir yerde ise gizliden verilmesini buyurmuştur. Acaba bunların hangisi daha faziletlidir?

Soru:

Kur’an, bir yerde açıktan sadaka verilmesini ve başka bir yerde ise gizliden verilmesini buyurmuştur. Acaba bunların hangisi daha faziletlidir?

Cevap:

Allah Bakara suresi 271. ayetinde şöyle buyuruyor:

إِن تُبْدُواْ الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاء فَهُوَ خَيْرٌ لُّكُمْ

“Sadakaları açıkça verirseniz o pek güzel! Eğer onları yoksullara gizlice verirseniz sizin için daha iyidir.” Bakara/271

Sadakanın gizli ve açık verilmesinin her ikisinin de olumlu tesiri vardır. Açıkta verilen sadaka, insanları teşvik etmekte, fakir ve miskinlere güvence sağlamaktadır. Toplumda, kalpleri çok merhametli olup maddi imkânsızlıktan dolayı fakirlere yardım edemeyen çok kimse vardır. Aleni verilen sadaka bu insanların da huzur bulmasına vesile olmaktadır.

Gizlide verilen sadakanın iyi yönleri ise şunlardır: İnsan gizliden yaptığı amellerde riya ve minnet tehlikesinden korunmuş olur. Zira sadaka gizliden verildiğinden dolayı fakir tanınmamaktadır. Minnet bırakma imkânı da söz konusu değildir. Gizli sadakanın bir diğer faydası ise fakirin saygınlığının korunması, ezilmesinin önlenmesidir. Fakirin toplumdaki şahsiyeti korunmuş olur. Gizliden yapılan sadaka, açıkta verilen sadakadan daha halis ve daha sevap olacaktır.

Dinin temeli ihlas üzeredir; amel ne kadar ihlaslı olursa o kadar faziletli olur. Bundan dolayı Allah (c.c) gizlide verilen sadakayı açıkta verilen sadakadan daha üstün saymaktadır.

وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاء فَهُوَ خَيْرٌ لُّكُمْ

“Sadakalarınızı açık verirseniz ne hoş, fakat gizlice yoksullara verecek olursanız bu, size daha hayırlıdır…” Bakara/271

Zira “خیر” (hayır) daha iyi anlamındadır ve Allah kullarının yaptıklarından haberdardır, güzel ameli, güzel olmayandan teşhis etmeyi daha iyi bilmektedir.

Bakın ben bunu başardım diyebilir. Ama bu konu erkekler için sadece savaşlarda caizdir.