Dubai'de Nadir Elyazması Kur'anı Kerim Sergisi

Dubai'de Nadir Elyazması Kur'anı Kerim Sergisi

Nadir elyazma Kur'an nüshalarının sergisi 14 Haziran'da BAE Dubai şehri «جمعه الماجد»Kültür Merkezinde açıldı.

 Bu sergi mübarek Ramazan ayı vesilesiyle Dubai şehrinde «جمعه الماجد»Kültür ve Miras merkezinde «المطالعة»salonunda düzenlendi. Yerel saate göre hergün saat sabah 9 öğlen 12:00 kadar açıktır.

Serginin düzenlenme amacı tablolar ve elyazma Kur'an nüshaları şeklinde muhtelif tarihsel dönemler süresince çeşitli hatlarla mushaf kitabının yazma yöntemlerinin açıklanmasıdır.

Sergide sunulan tablo hicaz hattı (hicri 14.yy ortalarına kadar rayic olan bir tazı türü)ile deri üzerine yazılmış bir musaftır.

Ayrıca sergide Dubai «جمعه الماجد»Kültür merkezi değerli hazinelerinden kabul edilen bir alyazma Kur'anı Kerim de mevcuttur. Orada Enam sûresinin tam metni yazılmıştır ve sergiye sunulmuştur. Bu Kur'an nüshası 910 hk yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun yedinci padişahı II. Beyazıt'ın mührünü taşımaktadır.

Sergide aynı halde ünlü Fazıl Paşa musafı (Osmanlı derbarının vezirlerinden ) Fazıl paşa Şefrific olarak bilinen hicri 1300 yılında doğan Muhammed Fazıl Mevlevi tarafından Sarayova şehri ( Bosna Hersek'in başkenti) Gazi Hüsrev bey camisi ve kütüphanesine hediye edilmiştir. Sergide sunulmaktadır.

Bu musaf Dağıstanlı muhacirlerden birisi olan Muhammed Ahmet tarafından 1265 yılı recep ayında yazılmıştır. 2002 yılında Istanbul Yıldız basımevi tarafından basılmıştır.

Dubai «جمعه الماجد»Kültür merkezinde tarih boyunca görkemli İslam sanatı ve süslemelerini göstergesi olan yüzlerce elyazma nüshası ve görüntüleri saklanmaktadır.