Çinli sanatçı IQNA’ya verdiği röportajda: Amacım İslam Dinini Gayrimüslimlere Tanıtmaktır

Çinli sanatçı IQNA’ya verdiği röportajda: Amacım İslam Dinini Gayrimüslimlere Tanıtmaktır

“Muhammed Cemallettin Maciyan” isimli Çinli hattat, hiçbir hocadan eğitim almadan Kur’an-ı Kerim ayetlerini yazmaya başladığını söyledi.

Amacım İslam’ı Gayrimüslimlere tanıtmaktır


MHA - 24. Tahran Kur’an-ı Kerim Fuarı’na katılan Muhammed Cemallettin Maciyan, IQNA’ya verdiği röportajda hat sanatıyla ilgili konuştu.

Çin’in Ningşia Hui Özerk Bölgesi’nde yaşayan 48 yaşındaki Maciyan, sanat dünyasına şu ana kadar çok sayıda muhteşem eserler sunmuştur.

Muhabirimize verdiği röportajda İslam sanatlarının estetik ilkelerini değerlendiren Çinli hattat, "İslam sanatlarının dünyaya tanıtılması Müslümanların görevidir. Biz Müslümanız ve sanat İslam’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla kültür ve sanatımızı korumak için büyük çaba sarfetmeliyiz” dedi.
 

Amacım İslam’ı Gayrimüslimlere tanıtmaktır


Hat sanatının Çin’deki durumunu anlatan Maciyan, "Kanaatimce Çin Müslümanlarının nüfusuna nispeten hattatların sayısı ülkemizde çok azdır. Geçen yıllarda durum daha iyidi ve Çin’de çok sayıda tanınmış hattat faaliyet göstermekteydi. Fakat son yıllarda Çin halkının hat sanatına büyük bir ilgi duymasına rağmen bu sanata gerektiği gibi önem verilmiyor” ifadelerini kullandı.

"Kur’an-ı Kerim ayetlerini en güzel şekilde yazmayı herşeyden daha çok seviyorum” diyen sanatçı, "Çinlilerin hat sanatına ilgi göstermesi bana çok ümit veriyor, yalnız benim bu sanatla uğraşmaktan asıl amacım İslam dinini gayrimüslimlere tanıtmaktır” açıklamasında bulundu.

"Ne zamandan itibaren hat sanatını takip etmeye başladınız?” sorusu üzerine Maciyan, "Çocukluk yaşlarından beri hat sanatına ilgi duysam da bu sanatı düzenli bir şekilde öğrenmek için uygun bir fırsat bulamamıştım. 2007 yılında daha ciddi bir iradeyle hiçbir hocadan eğitim almadan bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Bildiğiniz gibi deneyimli bir hocaya başvurmadan hat sanatını öğrenmek çok zordur. Lakin az öncede söylediğim gibi büyük bir çaba, ciddi bir irade ve Kur’an-ı Kerim sayesinde bunu yapmayı başardım. Aslına bakarsak sadece ben değil, bütün Müslümanların en iyi hocası Kur’an-ı Kerim’dir” şeklinde konuştu.