BESMELE

BESMELE

BESMELENİN ÖNEMİ

Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti mealince Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla demektir. Besmele, Allah’ı anmaktır. O’nun ismi ile başlamaktır. Sözlük anlamında geçen “besmele çekmek” ise bir işe başlarken “Bismillahirrahmanirrahim” sözünü söylemek anlamına gelmektedir.

Kur’an da surelerin başında bulunan Besmele, aynı zamanda Neml Suresi’nin 30. ayetinde de geçmektedir. Bazı görüşlere göre Fatiha Suresi’nin ilk ayetidir. Besmele Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah’ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır.

İnsanlar da Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla da güven bulmalı, ümitlenmeli ve Allah'ı en kapsamlı adı olan “Allah  ismiyle ve rahman ve rahim  sıfatıyla zikretmelidir. Her işinde “Bismillahirrahmanirrahim” demelidir. İşlere rahmet lafızlarıyla başlamak, işin temelde lütuf ve ihsana dayandığının işaretidir. Rahmet kaynağından rahmet dilemenin, yerinde ve gerekli bir iş olduğunun göstergesidir.

Allah daima O’nun mihribanlığına teveccüh edip buna derinden inanmamızı ister, bu yüzden daima ‘’Bismillahirrahmanirrahim’’ demeliyiz ve her işe O’nun Rahman sıfatıyla başlamalıyız.  (Ali Rıza Penahiyan )

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: Öğretmen çocuktan “Bismillahirrahmanirrahim” söylemesini isteyince ve çocukta “Bismillah…” söyleyince Allah’ı Teâlâ o çocuğu ve o çocuğun annesini, babasını ve öğretmenini cehennem ateşinden uzaklaştırır.

BESMELE İLE İLGİLİ HADİSLER:

Resulullah (s.a.a): “Bismillahirrahmanirrahim ile başlayan dua reddedilmez.” (ed-Da’vat li’r Ravendi, 52/131)

 Resulullah (s.a.a): “Bismillahirrahmanirrahim her yazılan şeyin anahtarı/başlangıcıdır. (Kenz’ul Ummal, 2490)

Resulullah (s.a.a): “Bismillahirrahmanirrahim ile başlanmayan her önemli iş kısırdır. (Kenz’ul Ummal, 2491)

İmam Sadık (a.s): “Bazen Şialarımızdan bazısı işini “Bismillahirrahmanirrahim” ile başlatmadığı için aziz ve celil olan Allah onu tatsız olaylarla karşılaştırır ki ona Allah Tebarek ve Teala’nın şükrünü ve hamdını hatırlatsın. (Nur’us Sakaleyn, 1/7/20)