Beş Asırlık El yazmalı Kur’an Nüshası

Beş Asırlık El yazmalı Kur’an Nüshası

Montenegro'nun (Karadağ) Pljevlja şehrinde inşa edilen Hüseyin Paşa Cami'sinde , kuruluş yıl dönümü münasebetiyle, geçmişi yaklaşık 5 asra tekabül eden el yazmalı Kur'an-ı Kerim nüshası sergiye açıldı.

 

IQNA'nın Total Montenegro News'den aktardığına göre Montenegro'nun  Pljevlja (Taşlıca) şehrinde,  Osmanlı'nın en güzel eserlerinden biri olan yaklaşık  beş asırlık Hüseyin Paşa Camisi,  450. kuruluş yıldönümünde "Hüseyin Paşa" adıyla tanınan eski bir Kur'an nüshasını sergiye çıkardı

Camii'nin Müezzini Yakup Durgut bu konuda açıklama yaptı: Karadağ’daki eşsiz ve nadide Kuranlardan birisi de görmüş olduğunuz nüshadır. Altın, firuze ve kırmızı renklerle işlenmiş olan bu nüsha  Balkan'lardaki en kıymetli eserlerdendir.

 Bu nüsha 1579'da yazılmış ve günümüze dek 1573-1594 yılları arası inşa edilen bu camide muhafaza edilmektedir. Kur’an deri bir ciltle kaplı, ebatı 39,27'5,kalınlığı 15 santimetredir. 5kg ağırlığında olan nüsha siyah mürekkeple yazılmış ve her sayfasında 13 satır bulunmaktadır. Toplamda 233 sayfadan oluşan nüshada 352 ayrı minyatürün çizildiği gözlenmiştir.