Bağdat'ta Kur'an Sergisi

Bağdat'ta Kur'an Sergisi

İranlı sanatçıların Kur'an sanatları sergisi Dehe-i Fecr günleri vesilesiyle Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlendi.

İran halıları, enfes halı tablolar, el sanatları ve İranlı sanatçıların Nestalik hattında yazdığı eserler sergisi Irak Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı salonunda gerçekleşti.

Sergi Irak Kültür Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti  Elçiliği ve Kültür Ateşeliği işbirliğiyle bu ülkede düzenlendi.

Serginin açılış töreni, Irak Kültür Bakanı Yardımcısı  Cabir el Cabiri ve İran Büyükelçi yardımcısı Seyid Musa Alizade Tabatabai'nin katılımıyla yapıldı. Ayrıca çeşitli Irak kurumlarının bazı yetkilileri ve yöneticileri, kabile şeyhleri ve askeri komutanlar da katıldı.

Irak Kültür Bakanı yardımcısı törende, bugün Bağdat'ta İranlı sanatçıların eserlerinin sergilendiği önemli sergilerden birine tanık olduklarını, İran halı ve halı tablolarının tüm dünyada tanındığını belirterek ''İran kültür-sanat ve medeniyeti, Irak medeniyeti ve kimliğiyle birlikte gelişti. Şimdiye kadar İran ile Irak arasında güzel bir kültürel ve sanatsal işbirliği bulunmaktadır. Bu ilişki ve işbirliği iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin derinleşmesinin sembolü olmuştur. Hiçbir ülke veya ortak düşmanın iki ülke arasındaki ilişkileri karanlığa yönlendirmesine izin vermeyeceğiz. Kültür ve sanatın iki ülke arasındaki iyi ilişkilerde önemi, Irak'taki İran makamlarıyla iyi ve dostane bir ilişki olduğunu gösteriyor'' dedi.

Törende İran Büyükelçi Yardımcısı Tabatabai iki komşu ülke arasındaki ortak kültürel ve sanatsal işbirliği sayesinde ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleşmesine değinerek bu serginin Irak’taki yetkililer, sanatçılar ve insanları, zengin İran medeniyeti ve kültürüyle tanıştırmak amacıyla yapıldığını Irak halkının sergiyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Bu sergide 40'tan fazla halı tablo, bir dizi zarif ipek halı, Nestalik hattıyla yazılmış 20 Kur'an ayeti tablosu ve 120 hatem, kakma ve seramik el sanatı eserleri Bağdat halkı, sanatçıları ve yetkilileri için sergilendi.

 

 

kaynak: iqna

 

Youtube Kanalımıza Gitmek İçin Tıklayın