ABD'nin İlk Büyük Kur'ân Sergisi Açılıyor

ABD'nin İlk Büyük Kur'ân Sergisi Açılıyor

ABD'nin ilk büyük Kur'an-ı Kerim sergisi Türkiye'den gelecek el yazması eserlerle, Washington'daki Sackler Gallery'de açılacak.

 
ABD'nin İlk Büyük Kur'ân Sergisi Açılıyor


 ABD'deki Smithsonian Müzesi, Türk-İslam Eserleri Müzesi'yle yaptığı işbirliği sonucunda ülkedeki ilk büyük Kur'an-ı Kerim sergisini açacak.

Başkent Washington'daki Smithsonian Müzesi'nde gerçekleştirilecek sergi,15 Ekim-20 Şubat 2017 tarihinde yapılacak.

Smithsonian tarafından yapılan açıklamada serginin, ABD'de ilk büyük Kur'an-ı Kerim sergisi olacağı ve "Kur'ân Sanatı: Türk-İslam Sanatları Müzesi'nden Hazineler" adıyla Arthur M. Sackler Gallery'de (Arthur M. Sackler Galerisi) gerçekleştirileceği bildirildi.

Sergide Arap dünyası, Türkiye, İran ve Afganistan'da yazılan 60'tan fazla çok değerli el yazması Kur'an-ı Kerim ziyaretçilere gösterilecek.

Serginin küratörlüğünü, Arthur M. Sackler Galerisi Başküratörü Massumeh Farhad ile Freer Gallery of Art (Freer Sanat Galerisi) ve Arthur M. Sackler Galerisi yardımcı küratörlerinden Simon Rettig yapıyor.

Sergiyle ilgili açıklamada bulunan Farhad, serginin farklı köken, format ve stillerdeki Kur'ânları görme ve kaligrafinin güzelliği ve gücünü anlama açısından eşsiz bir fırsat sunduğunu bildirdi.

Freer Sanat Galerisi ve Arthur M. Sackler Galerisi Müdürü Julian Raby ise açıklamasında, İstanbul'daki Türk-İslam Eserleri Müzesi'nin, dünyanın en önemli Kur'an-ı Kerim koleksiyonlarından birine sahip olduğunu belirtti.

Raby şunları kaydetti:

"Bu sergi ABD'deki izleyicilere Afganistan'dan Kuzey Afrika'ya kadar olan bölgelerde, bin yıldan fazla bir sürede Müslüman fakihler ve sanatkarların sanatını takdir etmek için eşsiz bir fırsat sunuyor."

8'nci yüzyıl Şam'dan, 17'nci yüzyıl İstanbul'una kadar olan bin yılı aşkın bir dönemde üretilen el yazması Kur'ân-ı Kerimler, Türk-İslam Eserleri Müzesi'nden ABD'ye ödünç olarak getirilecek.

Kaligrafi sanatının üstün örnekleri olarak bilinen eserlerin yer alacağı sergi, Koç Holding, Roshan Kültürel Miras Enstitüsü, El-Hibri Vakfı ve Türk Hava Yolları'nın desteğiyle gerçekleştirilecek.