Irak’ta İlk Kez El Yazması Eserlerin Çoğaltılması

Irak’ta İlk Kez El Yazması Eserlerin Çoğaltılması

Irak’ta Kufeyl yayınevi ve matbaası ilk kez yeni teknolojileri kullanarak el yazması eserlerini kopyalayarak, çoğaltmak için matbaaya gönderiyor.

Uluslararası el-Kufeyl kanalının haberine göre, matbaanın amacı el yazması eserlerin orjinalini korumak ve çoğaltılan kopyalarının da aslının yerine araştırmacıların faydalanması için sunmaktır. Bu şekilde eserlerin orjinalleri zarar görmemiş olacak.

Matbaanın müdürü Feras İbrahimi bu konuda şöyle söylüyor: ‘’Bu teknolojinin kullanılmasının amacı, orjinal el yazmalarının korunması özelliklede nadir el yazmalarının araştırmacıların hizmetine sunmaktır. Mukaddes Hz. Abbas’ın türbesinde bulunan nadir el yazması eserlerin oldukça fazla sayıda bulunması bizim bu adımı atmamıza neden oldu.

Çalışmalarımıza ilk olarak Allame Hilli’nin 676 Hicri yılında yazdığı el yazma eseri olan ‘’ Muhtesar’ul Merasim’ul Aleviye’’  Hilli Mirası Merkezi aracılığıyla basıldı.’’

Matbaa çalışanları orjinal nüsha ile kopyalanmış nüshayı % 90 oranında hat ve genel görünüm açısından hatta en küçük ayrıntıya kadar kitapla mutabakat sağlaması için çalıştı ayrıca kopyalanan nüshanın uyumu ve işlenmesi özel bilgisayar programları kullanılarak yapıldığını belirtti.

Matbaa personeli asıl nüsha ile matbaa mürekkebi, kâğıt türü, temizliği, yazım ve hat renginin eşleşmesi için titizlikle çalışmıştır. Son olarak kopya nüsha için eserlerin kapağı ve rengi tıpkı asıl nüshanın kapağı gibi hazırlanmıştır. Böylece araştırmacılar bu kopyalanmış kitapları eline aldıkları zaman orjinal nüshayı mütâlaa ediyormuş gibi hissedeceklerdir.